fbpx
Huis en tuin

Woorden die ik dus niet meer wil horen.

vorkje prikken
Felice
Geschreven door Felice

Nog even en dit rare, alles omverwerpende jaar zit er op. Ik maak mij niet de illusie dat het klokslag 12 uur op 31 december ineens allemaal anders  zal zijn. Vast niet. Maar langzaam maar zeker zal er volgend jaar vast wel een nieuw normaal ontstaan. Ik doe mijn ogen even dicht en droom van een nieuw jaar, wat heet een nieuw leven, met vliegschaamte en zonder vuurwerk.

Nu ik bezig ben met dingen die gewoon niet meer terug hoeven te komen, heb ik op taalgebied ook nog wat wensen. Hmm, nou ja….wat wensen is lichtelijk eufemistisch, ik heb nog waslijstje.
Dat neem ik even met jullie door, daarna gebruiken we die termen dus nooit meer. En daarna mogen jullie je wensen toevoegen. Ik ben de beroerdste niet tenslotte.

Taal en eten

Wat ik nooit meer wil horen is: “we gaan een vorkje prikken” Hoe moet ik mij dat voorstellen?
We pakken een vork en gaan overal in zitten prikken? En dat waar we in kunnen prikken, wat dus op de vork blijft zitten, steken we in onze mond en proberen we dan op te eten? Valt het zwaar te hopen dat je je vorkje niet prikt in een stuk zeep. Of spons. Vooral dat laatste schijnt dus echt dodelijk te zijn.

We prikken geen vorkjes meer. We gaan eten. Punt.

Een kennis van een kennis, gebruikt het woord snavelen. Dat is de lollige variant van vorkje prikken. Lollige varianten zijn eigenlijk altijd fout. Dat komt omdat bedenker cq gebruiker wel al door heeft dat een uitdrukking niet klopt, maar nog niet snapt waarom niet. En dan van ellende maar iets zogenaamd grappigs verzint.
Dat bekende effect van proberen je eruit te praten en het ondertussen alleen maar erger maken…

Goed, deze twee termen gebruiken we na 31-12-2020 niet meer. Ik ben nog lang niet klaar, maar nu mogen jullie

lees ook eens: Het nieuwe normaal en waarom het zo slecht went

Like

Over de auteur

Felice

Felice

11 reacties

Geef een reactie