Dat verd* oliepeil !

peil

Help! riep een vriendin. Er knippert een lampje in mijn auto. De schat is zo lekker atechnisch.
“Zal je oliepeil wel zijn”, zei ik met een gezicht of ik er verstand van had. Doen alsof kan ik namelijk als de beste,
maar mijn vriendin had me in de peiling. ”Aan jou heb ik niets”, sprak ze  (wat in deze waar was) “Ik ga wel naar de garage”

“Heel verstandig”, antwoordde ik. Regel een van grootdoenerij is vooral dat je nooit laat merken dat je op groot doen betrapt bent…

Inmiddels was het leed geschied. Ik bleef in mijn hoofd zitten met dat peil. Ik weet heus wel wat ze bedoelen met peilen: een stok in het water steken (of in dit geval de olie) en dan kijken hoeveel water, cq olie er nog in het vaarwater cq het vat zit.
Dat we een Amsterdams Peil hebben, dat hebben we allemaal op de basisschool geleerd. Alhoewel? Ik heb het op de lagere school geleerd en durf niet te garanderen dat deze kennis van de lagere school naar de basisschool is meegenomen, maar goed dat is een ander blog.

Hoe dan ook: ik weet wel wat peil is en wat peilen is, maar waar komt dat woord vandaan?
Vroeger zo lees ik op de site van de binnenvaart werd peilen ook wel “diepen” genoemd. Nou dat is een woord dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: Hoe diep is het water?
Hoe diep is dat olievat nog gevuld?

Een woord dat vroeger ook gebruikt werd is loden. Ook logisch: men gooide een draad met een stukje lood om het te laten zinken het water in. Zodra je het weer ophaalde, kon je zien hoeveel draad nat was, wist je direct hoeveel centimeter water je onder je schip had.

Dat woord: peil…

Maar waar komt dat peil dan vandaan, dat ook nog eens niks met pijl te maken heeft?
Hoe kan het nu toch dat ik niet de betekenis kan achterhalen van een woord dat nota bene door 99% van alle Nederlanders gekend wordt? (ik weet niet of ze baby’s, peuters en kleuters in deze telling hebben betrokken)
Ik weet het niet. Zodra ik het antwoord heb, schrijf ik er een blog over, dat beloof ik.

En o ja, dat knipperende lampje? Dat was het oliepeil.

lees ook : welk tuintype ben jij ?

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)