fbpx
Vrouw en trends

Vijftig woorden voor….

vijftig woorden
Felice
Geschreven door Felice

Ze zeggen dat de Eskimo’s vijftig woorden voor sneeuw hebben…

Jaren later werd dat trouwens weer tegengesproken. Het was een verzinsel van onderzoekers. Nu mogen onderzoekers elkaar graag vliegen af vangen. En zijn er verder bar weinig mensen die het kunnen controleren. Hoeveel mensen spreken er per slot van rekening Labradorimiutut ? ( dat is de overkoepelende naam voor Eskimo talen en de verschillende dialecten in de verschillende landen).

Waar of niet waar, het idee dat je voor een en hetzelfde begrip meerdere woorden kan hebben is natuurlijk geweldig! Er zijn zoveel woorden die steeds een andere lading kunnen hebben..

Vijftig woorden voor : ik ben moe

Neem bijvoorbeeld het woord moe. Hoe vaak zeggen mensen niet : ik ben moe.
Mijn ervaring is dat ik dat op tig verschillende manieren kan zijn. En daar zijn geen uitdrukkingen voor. Ik weet niet of we vijftig woorden nodig hebben, maar een paar meer, dat zou toch leuk zijn?

Een woord voor : moe doordat je de vorige avond op ongehoorde wijze bent doorgezakt? Gezellig met een stel vriendinnen en iets te veel wijn? Lange gesprekken, met name over mannen en ander leed. Waarna je  dan tevreden veeeel te laat je bed in rolt?
En dan een ander woord voor : ik kan niet meer uit mij ogen kijken want dat kind van mij krijst me nu al 3 weken vier keer per nacht wakker??

En natuurlijk een woord voor moe van de zorgen. Misschien uit te splitsen naar: financiële zorgen, of zorgen om gelieven of zorgen om de wereld in haar algemeenheid?

Zo ondertussen zitten we al op 5 . Ik geef toe , we moeten nog een heel eind om de vijftig woorden te halen, maar mijn punt zal inmiddels duidelijk zijn…En  jullie weten er vast nog wel een paar…

Ik ga ondertussen eens nadenken over andere begrippen waar we meer woorden voor nodig hebben. Sneeuw hoort daar niet bij. Maar regen misschien?

Like

Over de auteur

Felice

Felice

12 reacties

Geef een reactie