Mijn leven zonder afzuigkap

afzuigkap

over het onnut van de afzuigkap

Laatst las ik een artikel over het verbouwen van je keuken. Dat las ik met smaak, binnenkort ga ik verhuizen en aan de keuken in mijn nieuwe huis moet zeker wat gebeuren!
Er stond in dat artikel ook een overzicht van onmisbare apparaten in. Een daarvan was de afzuigkap.

Ik heb geen afzuigkap. In een heel ver verleden ( voor WO1 schat ik in) had ik er een. Toen kwam ik in een huis zonder. Daarna is het beleid geworden om te leven zonder afzuigkap.

De zeldzame keren dat ik een nieuwe keuken uitzoek, laten we eerlijk zijn, hoe vaak doe je zoiets, vallen de keukenboeren ook altijd van hun keukenstoelen. “geen af-zuig-kap??? Maar mevrouw….” Het tje slikken ze nog net op tijd in. Tijdens hun verkooptrainingen hebben ze inmiddels geleerd dat “mevrouwtje” zeggen niet verkoopbevorderend werkt. Maar soms ontglipt het ze bijna…

Maar goed, ze leggen zich er altijd bij neer, dat mevrouw(tje) geen afzuigkap wil. En dat het haar keuken is en dat ze het ook allemaal, maar zelf moet weten.
Er zijn drie goede redenen om nooit een afzuigkap te willen.

1) ze maken een pest-pokke-kelere herrie. Ik heb altijd woonkeukens. Mensen zitten bij mij aan tafel met een kopje koffie, glaasje wijn afhankelijk van het moment van de dag en praten met me. Ondertussen roer ik in pannen of maak lekkere broodjes. Dat kan niet met een afzuigkap. Dan moet je naar elkaar schreeuwen.

2) ze zijn lelijk. Of eigenlijk gewoon oerlelijk. Ze zijn groot en van metaal en steken op opdringerige wijze je keuken in.


3) ze nemen plaats in. Plek waar je met gemak een paar planken op kan hangen, of een kastje kan plaatsen. Ik kom in mijn keuken altijd plek te kort.

Waarom zou de afzuigkap eigenlijk bedacht zijn?

Het is een vraag die wel eens door mijn hoofd spookt. Waar is die afzuigkap nu eigenlijk voor nodig.
Ik stelde die vraag ooit aan een keukenboer en die zei: “ dat niet je hele huis naar eten ruikt!”. Ik durfde het niet te zeggen, maar ik dacht: kook jij zo smerig dan?? Laat je alles aanbranden ofzo?
Ik vind het heerlijk als mijn huis ruikt naar hachee, die uren staat te pruttelen, of naar rode kool met appeltjes. Ik maak bijna – net niet – een curry omdat dat zo lekker ruikt in huis…om over de geur van vers gebakken brood, maar te zwijgen.
En als er eens een keertje iets aanbrandt, dan zet ik gewoon een raam open: frisse buitengeur verjaagt alles!

Wat kost een afzuigkap aan energie

Voor het geld hoef je het niet te laten een afzuigkap verbruikt gemiddeld €3,50 per jaar…
Je kan wel principieel zeggen: alle stroom die ik niet echt nodig heb, wil ik ook niet gebruiken, dat nog wel, dat is natuurlijk wel lekker groen….

lees ook eens: pillen poeders en praatjes

like Like
12 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Wij hebben een huis met een WTW-installatie (Warmte Terugwin) en dat betekent dat het feitelijk potdicht moet blijven. Nu ben ik eigenwijs en doe ik dat lekker niet. Boven altijd alles ruim een uur tegen elkaar open. Beneden is dat meer een ding in de winter (ijskoud en alles beneden open zetten en dan naar boven gaan is geen optie) en dus heb ik een luchtreiniger / ontgifter gekocht. Zo’n klein apparaat dat heel goed werkt. Maar die haalt de etensluchten niet weg. Ik heb mij namelijk een motorloze afzuigkap laten aanpraten (die het al 21 jaar amper doet want het systeem werkt niet) en dus ruik je na het koken wel de etensluchtjes. Op zichzelf niet zo erg, maar de ochtend erna ruik je het nog. Raam open in de winter vind ik niet fijn. Maar eigenlijk heb ik het dus dubbelop. En zo’n metalen ding wat ruimte inneemt, die het ook nog eens niet doet 🤪

  Beantwoorden
 2. Irene
  Irene zegt:

  Wij hadden er vroeger een, die hoorde je bijna niet omdat de motor op zolder stond. Toen we die moesten vervangen hebben we toch gekozen voor een met lokale motor, dan hoor je tenminste dat hij het goed doet :)

  Beantwoorden
 3. Wanda
  Wanda zegt:

  Wij hebben er wel eentje en die staat ook altijd wel aan tijdens het koken, maar dat lawaai is inderdaad een stuk minder, maar ja, de hele avond nog in de etensgeuren zitten, vind ik ook weer niet zo fijn.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik snap je bezwaren heel goed, maar ik heb altijd het idee dat een afzuigkap nodig is voor een betere gezondheid in huis en zo.

  Beantwoorden
 5. Janet
  Janet zegt:

  Ik heb nooit echt last van onze afzuigkap. Ik vind het geluid niet erg en hij zit me ook niet in de weg, behalve dan dat ik geregeld mijn voorhoofd er tegenaan stoot.

  Beantwoorden
 6. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Nou hier hebben we wel een afzuigkap, ik heb namelijk er een hekel aan als heel mijn huis naar het heerlijke bloemkool ruikt :yahoo:

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)