fbpx
Huis en tuin

Hoe hou ik mijn kamerplanten in leven

kamerplanten
Felice
Geschreven door Felice

tuinieren en kamerplanten houden het zijn twee heel verschillende zaken

Ik heb –en dat durf ik hardop te zeggen – groene vingers. Dat wil niet zeggen dat alles in mijn tuin goed gaat, verre van dat. Maar een groot gedeelte van wat ik zaai en poot komt gewoon op en doet wat het moet doen: groeien en bloeien. En als de andijvie niks wordt dan ligt dat niet aan mij, maar aan die ver* slakken.

maar dan die kamerplanten

Hoe anders is dat  met kamerplanten. Kamerplanten kijken mij aan en zeggen: “ooooh nee, die niet…”, laten de kop hangen en gaan dood.
Bij sommige overgefokte seizoensplanten, zoals bv de poinsettia, is het logisch dat ze snel het loodje leggen. Die worden daarop gekweekt. Kerst voor bij? Met de boom ook de poinsettis de deur uit.

Ik kan zelfs een sanseveria dood laten gaan. Nou heb ik ook een hekel aan die planten, dus wie weet speelt dat een rol….maar de meeste kamerplanten vind ik wel mooi, en die breng ik ook om het leven.

nu er in de tuin niks te doen is…

Nu er in de tuin weinig te doen is, wil ik graag wat meer groen in de kamer. Ik ga dus eens mijn best doen, om een stelletje kamerplanten te laten overleven.

Ik vind op het wereldwijde web 6 tips:

Zet je planten op de juiste plek.

Aha! Maar wat is de juiste plek? Ik zie het al, niet te licht en niet te donker…Nou dat verduidelijkt een hoop. Daar zal ik dan eens op letten.

Geef de juiste hoeveelheid water.

Goede tip, maar planten zijn geen mensen he, ze zeggen nooit: “Stop maar hoor, het is wel genoeg”
Natuurlijk  kan ik wel de aarde voelen (dat moet van de tip), maar weet ik veel hoe nat die kamerplant zijn aarde blieft??

Geef ze de ruimte

Ja hier komen we echt een probleem tegen. Je wil niet weten hoeveel ruimte mijn kat nodig heeft…

Geef ze te eten

Zelfs ik begrijp dat ze daar geen boterham met kaas mee bedoelen. Het type voeding verschilt per plantensoort. Bedoelen ze nu te zeggen, dat kamerplanten nog kieskeuriger zijn dan katten? Mijn oma (en die had prachtige kamerplanten) gaf ze gewoon pokon.

Maak ze schoon

Nou, die klopt. Ik had ooit eens een Philedron Monstera en dat was me toch een stofnest! Stond ik echt op te soppen. Note-to-self: die kopen we dus niet.

Zet ze af en toe eens buiten.

Dit is een waardeloze tip. Ik heb dat ooit gedaan. Vergat die planten en promt en…die nacht ging het vriezen…..Tja kamerplanten he, niks gewend..

Lieve lezer, ik weet het niet: plastik planten dan maar?

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

3 reacties

  • Er zijn heel veel kamerplantenencyclopedieen en er zijn veel vrolijke, mooi vormgegeven inspiratieboeken voor de beginnende kamerplantenhobbyist, maar waarom sterven er dan toch zoveel kamerplanten? In ‘Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan’ gaat auteur Jelmer de Boer op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er planten bestaan hoe ze uberhaupt in huiskamers terecht zijn gekomen, hoe planten eigenlijk werken en waarom ze (dus) doodgaan. Zodra de lezer begrijpt wat er allemaal aan de hand is, volgen de beste verzorgingstips. Zo gaan kamerplanten dus nooit meer dood.

  • Bij mij krijgen ze wat water maar verder doe ik er nooit zo heel veel mee. Misschien dat het daarom ook wel eens mis gaat haha

Geef een reactie