fbpx
Huis en tuin

Krachtvoer

krachtvoer
Felice
Geschreven door Felice

Over krachtvoer en ander voer

Vroeger aten mensen aardappelen met spekvet. Dat was krachtvoer, daar kon je lang op vooruit in koude dagen waarin hard gewerkt moest worden. Simpel, saai, eentonig eten. Waarbij de enige vraag was: is er genoeg ?

Op zich moet een dieet van aardappelen en spekvet wel werken. In aardappels zitten bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Het spek zorgt voor eiwit en vetten. Vet en zetmeel met een snufje vitamienen en een snufje kalk.

Tegenwoordig moeten we er niet aan denken op zo’n dieet te moeten leven. Maar gelukkig: we hebben ook geen krachtvoer meer nodig. We leven in warme huizen en te zware lichamelijke arbeid wordt voor ons door de Arbodiensten onder controle gehouden.
En…we hebben zoveel meer keus dan tussen aardappels en aardappels !


We hebben alles! Van eigen bodem en van andermans, door snelle vliegtuigen precies op smaak naar ons toegebracht.
Die overdaad kregen we niet van de ene dag op de andere. Langzamerhand werden we steeds rijker en de technieken om te verbouwen te bewaren steeds beter. Een ieder die net als ik boven de 50 is, weet ook nog dat we vroeger periodes met en zonder tomaten of aardbeien hadden.

We kunnen nu zorgvuldig uit de ruif snoepen waar we zin in hebben, en hoeven niet maar alleen maar krachtvoer te eten. Maar kennelijk hebben we heb behoefte aan een naam voor ons eten. We hebben nu troostvoer en snel-voer voer en super voer

En waaruit bestaat supervoer? Dat is lastig te zeggen: supervoer is namelijk heel vluchtig: net is het ontdekt: bijvoorbeeld in de goij bes of de boerenkool, of het is al weer weg. In plaats van super voer zeg ik ook wel eens magisch voer. Maar dan denken mensen dat ik denk dat super voer een sprookje is. Dat zou ik natuurlijk nooit durven zeggen…

Troostvoer en snel-voer dan? Waar bestaan die uit? Nou, mijn persoonlijke snel-voer en troost voer bestaan voornamelijk uit aardappels met…..vet….

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

8 reacties

Geef een reactie