fbpx
Vrouw en trends

Het geluk is met de dommen? Spreekwoorden herschrijven

spreekwoorden over geluk
Felice
Geschreven door Felice

laten we eens wat spreekwoorden herschrijven, ze zijn niet van deze tijd. Zeker niet de spreekwoorden over geluk

Wat zijn wij toch een zwartgallig volkje!
Op zoek naar spreekwoorden over geluk, vind ik er zestien, twaalf daarvan gaan eigenlijk over ongeluk gaan. Lekker vrolijk hoor. Dan hebben het nog niet eens over de inhoud van die spreekwoorden.
Kortom het wordt hoog tijd dat we die spreekwoorden eens gaan herschrijven.

Neem: het geluk zit in een klein hoekje…Dus ergens – goed zoeken – verborgen, achter in een kast of zo, kan je wel geluk vinden. Stel je er niet teveel van voor. Want ja, wat in een klein hoekje zit, dat kan nooit groot zijn he? Anders paste het niet in dat hoekje…
De officiële verklaring van dit gezegde luidt dat geluk dus onverwachts kan komen. Dat is tot je dienst, maar waarom zou het dan klein moeten zijn. En niet groots en meeslepend? Waarom luidt het gezegde dan niet:

Geluk valt uit de bomen? Of geluk kan je op de bushalte tegenkomen?

Nog zo’n beknepen spreekwoord: geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt.
Ja, je moet niet teveel willen. Blij zijn met wat je hebt. Anders word je maar ongelukkig …. Niet denken : hmmmm, die rozen van de buurvrouw wil ik ook wel in mijn boeket. En zeker niet denken: he hoe zou ik nou eens aan rozen kunnen komen? In deze definitie van geluk zit nergens de erkenning dat een mens dus ook iets aan kan doen, om gelukkig te worden..

Waarom zeggen we niet: geluk is een arm vol bloemen? Of geluk is een boeket maken met de bloemen die je mooi vindt? Of geluk is je eigen bloementuin maken?

Er zijn toch honderdduizend manieren om gelukkig te worden, waarom verwijzen alle Nederlandse spreekwoorden dan naar: tevreden zijn met wat je hebt, verwacht niet teveel ? Het is zo weinig opgewekt en volgens mij word je er echt niet gelukkig van.

En omdat laatste kracht bij te zetten nog een laatste voorbeeld: geluk is met de dommen.
Wat een onaardig gezegde is dat?? Dus alleen als je weinig hersencellen hebt, kan je nog wel gelukkig zijn, een beetje intelligente mensen hebben wel wat beters te doen dan gelukkig te zijn….

Laten we deze als eerste herschrijven: Geluk is voor hen die daarin durven geloven

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie