Het geluk is met de dommen? Spreekwoorden herschrijven

spreekwoorden over geluk

laten we eens wat spreekwoorden herschrijven, ze zijn niet van deze tijd. Zeker niet de spreekwoorden over geluk.

Echt eerlijk waar, van de spreekwoorden die over geluk gaan, worden we niet gelukkig.Wat zijn wij toch een zwartgallig volkje!
Op zoek naar spreekwoorden over geluk, vind ik er zestien, twaalf daarvan gaan eigenlijk over ongeluk. Lekker vrolijk hoor. Dan hebben het nog niet eens over de inhoud van die spreekwoorden die wel voluit over geluk gaan.
Kortom het wordt hoog tijd dat we die spreekwoorden eens gaan herschrijven.

Spreekwoorden over geluk?

Neem deze: “het geluk zit in een klein hoekje…”Dus ergens – goed zoeken – verborgen, achter in een kast of zo, kan je wel geluk vinden. Stel je er niet teveel van voor. Want ja, wat in een klein hoekje zit, dat kan nooit groot zijn he? Anders paste het niet in dat hoekje…En ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar bij mij thuis ligt in verborgen hoekjes vaak stof.
De officiële verklaring van dit gezegde luidt dat geluk dus onverwachts kan komen. Zomaar, uit een onverwachte hoek. Dat is tot je dienst, maar waarom zou het dan klein moeten zijn. En niet groots en meeslepend? Waarom luidt het gezegde dan niet:

Geluk valt uit de bomen? Of geluk kan je op de bushalte tegenkomen? Geluk staat om de hoek te wachten? Je ziet er zijn veel opgewekte varianten mogelijk.

Nog zo’n beknepen spreekwoord: “geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt.”
Ja, ja ja je moet vooral niet teveel willen. Blij zijn met wat je hebt. Anders word je maar ongelukkig …. En dus pluk je braaf drie paardenbloemen. Niet denken: “hmmmm, die rozen van de buurvrouw wil ik ook wel in mijn boeket.” En zeker niet denken: he hoe zou ik nou eens aan rozen kunnen komen? Daar wordt je maar ongelukkig van (of een dief)In deze definitie van geluk zit nergens de erkenning dat een mens er dus ook iets aan kan doen, om gelukkig te worden..

Waarom zeggen we niet: geluk is een arm vol bloemen? Of geluk is een boeket maken met de bloemen die je mooi vindt? Of geluk is je eigen bloementuin maken?

Er zijn toch honderdduizend manieren om gelukkig te worden, waarom verwijzen alle Nederlandse spreekwoorden dan naar: tevreden zijn met wat je hebt, verwacht niet teveel ? Het is zo weinig opgewekt en volgens mij word je er echt niet gelukkig van. Hooguit tevreden, wat op zijn tijd ook fijn kan zijn. Maar komop van geluk verwachten we toch een pietsje meer.

En om dat laatste kracht bij te zetten nog een laatste voorbeeld: “geluk is met de dommen.”
Wat voor een onaardig gezegde is dat?? Dus alleen als je weinig hersencellen hebt, kan je nog wel gelukkig zijn, een beetje intelligente mensen hebben wel wat beters te doen dan gelukkig te zijn….
Of zegt het: als je slim bent heb je geen geluk nodig, wees blij dat je slim bent??

Laten we deze als eerste herschrijven: Geluk is voor hen die daarin durven geloven

like Like
Like
3
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)