Die goede ouwe spijkerbroek

spijkerbroek

Denkend aan mijn spijkerbroek zie ik een geschiedenis voorbij trekken.

Mijn moeder (als ik zeg geschiedenis bedoel ik ook geschiedenis) geboren in 1922 was nog van de generatie dat een net meisje geen broeken droeg. Een onrecht waar ze altijd enorm boos om kon worden en vanaf het moment dat er dames pantalons ontworpen werden, droeg ze consequent een broek.

Tot een spijkerbroek heeft ze het nooit geschopt. Maar ze begreep mij volkomen toen is ze begon te dragen. Ze steunde me van harte, maar was er zelf “te oud” voor. Ze zal toen midden veertig zijn geweest.
Het te oud voor bepaalde kleding zijn is ook een verdwenen concept, maar laten we even terug gaan naar de spijkerbroek.

Op de basisschool maakte het nog niet zoveel uit welke (spijker)broek je droeg. Maar op de middelbare school, ging het merk een rol spelen. Grappig is dat na zoveel jaar het nog steeds de Levi is, die tot de meest begerenswaardige spijkerbroeken behoort. Met hoge taille en smalle pijpen….

het maakte niet veel uit welke spijkerbroek

Maar – en ik denk dat dat nu echt anders is – met een spijkerbroek van C en A of welk ander modehuis dan ook, kon je je ook prima vertonen. De uitzondering met de Levi, was een bofferd, de rest was normaal.
Halverwege mijn middelbare schooltijd gingen de punten van de spijkerbroek steeds verder uitlopen.
Vanaf de knie de werd die pijp dan wijd, zo wijd dat je schoenen nauwelijks zichtbaar waren. Eindeloze ruzies had ik met mijn moeder, die er niks van begreep. Zij streek geen plooi in de pijpen van mijn spijkerbroek! Ooo, ramp! mijn pijpen wezen de verkeerde kant op. Van ellende leerde ik zelf strijken…

Behalve de punt pijpen was er nog een trend overgewaaid uit Amerika: de trend verstel je spijkerbroek met zoveel mogelijk gekleurde lapjes. Of – nog beter – naai gewoon zoveel mogelijk lapjes op je broek. Het leverde prachtige broeken op. Ik gaf er wat voor als deze oude hippie-trend voor spijkerbroeken een comeback zou maken.

Leuk en duurzaam, of niet?

lees ook eens : 7 tips om brede heupen weg te werken

like Like
9 antwoorden
 1. Sherry
  Sherry zegt:

  Ik kan zelf niet tegen spijkerbroeken die niet strecht zijn. Vroeger geen problemen gehad. Deze spijkerbroek was inderdaad wel heerlijk vroeger.

  Beantwoorden
 2. Mandy
  Mandy zegt:

  Spijkerbroeken zijn een hel, i love them maar ik ben niet dun dus al mijn broeken slijten zo snel tussen de benen. Maakt het niet uit of het een broek van 10,- is of van 60,- , allemaal binnen een maand of 2 kapot :(

  Beantwoorden
 3. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik vind de spijkerbroeken van Marks& Spencer altijd erg prettig, maar helaas zijn die hier niet meer te koop. Draag nu voornamelijk C&A spijkerbroeken

  Beantwoorden
 4. Deborah
  Deborah zegt:

  Zolang ze maar fijn zitten dan maakt het merk mij niks uit. Ik vind het heerlijke broeken en kunnen zowel voor nette als sportieve momenten gedragen worden.
  Een broek met lapjes ja, daarmee kun je lekker creatief zijn. Mocht je er ooit eens aan beginnen kom je hem dan wel showen hier op je blog? :)

  Beantwoorden
 5. Amina
  Amina zegt:

  Ik heb ook met allerlei soorten jeans gelopen. Eén stijl ga ik echt niet meer dragen: die met wijde pijpen hahaha! Dat vind ik echt niet meer leuk :-)

  Beantwoorden
 6. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Spijkerbroeken blijven toch altijd fijn en leuk te combineren! Hier zijn Levi’s nog altijd favoriet. Ze zitten gewoon zo fijn/goed!

  Beantwoorden
 7. An
  An zegt:

  Sinds Corona is een spijkerbroek mijn tweede huid. Ik moet niet netjes opgekleed naar het werk en zo’n jeans is met alles combineerbaar. Heb gisteren net een nieuwe gekocht. Een Lee.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)