Wandelen: gewoon de ene voet voor de andere…

wandelen

Wandelen: gewoon de ene voet voor de andere

Laten we het eens over wandelen hebben. Je weet wel, gewoon je ene voet voor de andere zetten.  En van de ene plaats naar de volgende plek lopen…, zoals de mensheid zich al eeuwenlang voortbeweegt.

Het is onvoorstelbaar als je bedenkt hoeveel kilometers onze voorouders hebben afgelegd gewoon door hun ene voet voor de andere te zetten. Al wandelend begrijp ik ze. Elke stap brengt de horizon dichter bij. Je hoeft niet anders te doen dan gewoon te gaan.

Niet voor niks zijn lange afstand wandelingen enorm populair. Zoonlief is ook besmet met het wandelen virus, hij liep een groot deel van de Camino (de pelgrimsroute naar Santiago de la Compostella) en volgend jaar loopt hij de rest…
Stiekem denken manlief en ik erover zijn voorbeeld te volgen, zodra we niet meer hoeven te werken.

het troostrijke van gewoon wandelen

In deze tijd van verder en sneller en mooier en beter, zit er iets ongekend rustgevend en bijna troostrijks in gewoon wandelen: ene voet voor de andere, net zo lang tot je bent waar je wilde komen.

Met enorm veel plezier heb ik ook het boek: “Het Zoutpad” van Raynor Winn gelezen. Het autobiografische verhaal van een echtpaar dat wanneer alles hen ontvalt, besluit het Zoutpad te lopen. Een route van meer dan duizend kilometer langs de kustlijnen van Cornwall. Totaal onvoorbereid en met een budget van enkele tientjes per week, gaan ze op pad. Ik deed het ze in geen honderd jaar na. Maar ik begrijp ze wel.

Nu het lopen (en vooruit een kar met paard) niet meer onze enige manier is om van de ene plaats op de andere te komen, is onze wereld ingrijpend veranderd.We hoeven niet meer te wandelen. Voor ons allemaal ligt de wereld open. Het is een kwestie van sparen en…je vliegt binnen 36 uur naar de andere kant van de wereld.
Dat is winst, vind ik. Dat het ons gegund is om zoveel van onze mooie wereld met eigen ogen te zien en te beleven.

Is het niet bijzonder, dat in een tijd waar we dat kunnen, vele mensen ervoor kiezen om – zo af en toe- terug te keren naar die eeuwenoude methode van transport: gewoon de ene voet voor de andere? Wandelen, de ene voet voor de ander en gewoon gaan tot je daar bent waar je wil zijn.

like Like
Like
2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)