Knoop in je zakdoek : over onthouden en vergeten.

zakdoek

Leg jij wel eens een knoop in je zakdoek? Natuurlijk niet, je hebt naar alle waarschijnlijkheid niet eens een zakdoek in je zak. Je hebt ergens een pakje papieren zakdoeken.
Gelukkig gaat dit artikel niet over zakdoeken, maar over geheugensteuntjes.

Vroeger, zeiden ze, wanneer je iets moest onthouden: “leg maar een knoop in je zakdoek”.
Het idee was, dat je dan iedere keer wanneer je je je neus moest snuiten die knoop in je zakdoek tegenkwam. En dat je dan dacht : “OOOooo, jaaaaaa, ik moest nog….”
Werkt natuurlijk ook alleen maar als je snot verkouden bent. En je je zakdoeken niet wast…

Ik denk dat dit geheugensteuntje is uitgevonden in de tijd dat mensen nog niet zo geletterd waren en schrijven geen dagelijkse bezigheid. En waarschijnlijk hadden mensen toen ook een saaier leven, waarin minder gebeurde. Nu zouden we voor een dag al 10 knopen in een  zakdoek moeten leggen.

Gelukkig zijn we nu wel geletterd en hebben we een agenda. Daar kunnen we alles in opschrijven. Als we tenminste niet vergeten om het op te schrijven…Daar heb ik persoonlijk nogal eens een handje van. Ik kan soms ’s avonds in bed liggen en dan denken “Verhip ! ik heb de afspraak met…”
Dan moet je ook nog met regelmaat in die agenda kijken, om te zien met wie je wanneer en waar hebt afgesproken. Nou ben ik wel goed in het in mijn agenda kijken, maar minder goed in het correct opschrijven van mijn afspraken.

zakdoek

Zo staarde ik op een dag in mijn agenda en zag dat op donderdag,”donderdag” genoteerd stond.
Bizar?? Waarom had ik dat gedaan? En ineens hoorde ik mezelf weer met mijn zusje overleggen: “zullen we donderdag af vrijdag….??”

Om iets te onthouden is schrijven heel belangrijk. Een jaar lang probeerde ik een elektronische agenda, het ding zit toch in mijn telefoon, kan je net zo goed gebruiken, toch?
Ik weet niet of het bij jullie werkt, bij mij niet! Ik onthield geen enkele afspraak meer.
De deskundigen beamen mijn bevindingen: wat je op schrijft, onthoud je beter. Of zoals we vroeger zeiden: wie schrijft, die blijft…

Grappig toch, zodra  we iets opschrijven in onze agenda, hebben we die agenda niet meer nodig. Geen wonder dat we die zakdoek niet meer gebruiken ( en geen elektronische agenda’s )

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)