Gekrulde haren….?

gekrulde haren

Zeiden jullie moeders dat nu ook? “Gekrulde haren, gekrulde zinnen, gekruld van buiten, gekruld van binnen?”


Mijn moeder keek daar dan zogenaamd plechtig bij en sprak met sombere stem, dit alles om duidelijk te maken dat het wat haar betreft grote onzin was.
Ik vond het altijd leuk als ze dat deed. Het was zo’n belachelijke ouderwetse uitspraak. En het was natuurlijk ook wel prettig zo honderd procent zeker te weten dat wij zo ouderwets niet waren.

Gekrulde haren is fout?

Zouden er nu meer spreekwoorden en gezegdes zijn, vroeg ik me af, die ons aantonen hoe fout het is: zo’n krul.
Je begrijpt: internet is je beste vriend. En dit soort zoektochten zijn altijd leuk. Dus: op zoek naar de krul en haar achterliggende betekenis. Is de krul een teken van een slechte inborst?

Een ding wordt razendsnel helder: wij Nederlanders hebben inderdaad weinig op met gekrulde haren. Want meer dan dit gezegde hebben we niet. Wat nog veel leuker is: dit gezegde wordt op twee verschillende manieren uitgelegd

  1. kroes haar kroeze zinnen (=iemand met gekruld haar is wispelturig)
  2. gekruld haar, gekrulde zinnen (=vreemdelingen hebben andere zeden en gewoonten)

Kennelijk zijn het vreemdelingen, buitenlanders, die krullen hebben en ja die gedragen zich anders dan wij normale mensen….die zijn misschien wat warmbloediger, wat temperamentvoller…
Zou het gezegde op die manier zijn ontstaan?

Hadden Nederlanders een paar generaties terug allemaal gewoon stijl haar? En hebben “wij ” pas krullen sinds een paar van onze bet-overgrootmoeders niet bestand waren tegen fonkelende bruine ogen en een hoofd met vrolijke krullen?? Wie zal het zeggen, voer voor een ander blog.

Een extraatje:

Normaal gesproken zijn het toch de vrouwen die het fout doen, toch? Mijn moeder had het beslist niet over mannen als ze over gekrulde haren sprak…
En daarom ben ik zo blij dat ik dit lied vond, wat ons vrouwen van harte waarschuwt tegen…mannen met krullen

like Like
Like
1
8 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)