fbpx
Vrouw en trends

Boek herdenking: brieven aan mijn kleinzoon. Door Abel J. Herzberg

boek
Felice
Geschreven door Felice

Als er een boek is wat ik meerdere malen heb gelezen, dan is het wel brieven aan mijn kleinzoon.

Abel Herzberg schrijft het als hij zeventig is, aan zijn kleinzoon die op dat moment acht jaar is, Zijn bedoeling is eigenlijk om aan zijn kleinzoon uit te leggen, hoe zijn wereld eruit zag, toen hijzelf nog een jongetje was. Maar vaak vergeet hij tegen wie hij praat. En schrijft hij aan een volwassene.

Hij is het kind van Russische Joden die zich rond 1880, verdreven door pogroms, in Amsterdam gevestigd hebben.  Het is het verhaal van Joden, die altijd Joden zijn. Of zoals hijzelf zegt:’ het wilde zeggen dat zij niet alleen vreemdelingen waren, maar ook in hun land van herkomst, nooit anders dan vreemdelingen waren geweest.

Als je dit zo leest, denk je misschien: wat een somber verhaal. Maar niets is  minder waar. Hij schrijft lichtvoetig over ellende. En daardoor is het des te indringender.

Voor mij is dit niet alleen een boek over het leven van alledaagse Joodse mensen  in een gruwelijke tijd. Het is vooral een boek dat mij leerde, hoe het is om ergens vreemdeling te zijn. Kind van ouders, die niet thuis horen, waar paradoxaal genoeg, je huis staat. Een terugkerend thema in het boek is, dat het kind van migranten nooit naar een huis in een straat kan lopen en zeggen: kijk, hier heeft mijn vader gewoond toen hij een jongetje was.

Je vader en moeder hebben nooit op een school gezeten die leek op jouw school, ze hebben nooit de liedjes gezongen die jij zingt, de ouders van je vriendjes zijn in feite vreemden voor ze

Wat mij betreft, zou het boek dezer dagen verplichte literatuur mogen zijn. Zonder klagen, zonder zeuren zonder met een vinger te wijzen maar rustig en beschouwend vertelt, door een opa aan zijn kleinzoon. Die inmiddels – gelukkig – naar een huis kan wijzen en zeggen: “kijk, daar, daar heeft mijn opa gewoond”

Lees meer in boekherdenking! Bijvoorbeeld: de gelukkige klas

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

11 reacties

Geef een reactie