raasdonders

Als er nu een gerecht is wat thuis hoort in de armoekeuken dan is het wel raasdonders.
Wanneer je een recept voor raasdonders op zoekt, ziet het er allemaal fraai en fancy uit…
Maar als je goed kijkt, zie je dat raasdonders gewoon een ander woord is voor: kapucijners en wat je nog in huis hebt…

Natuurlijk gaan alle recepten uit van een blik kapucijners en dat gebruik ikzelf ook. Behalve…..behalve als het me lukt de kapucijners uit mijn tuin te plukken voor de vogels ze geconsumeerd hebben. Of die ene fantastische keer, dat de groenteboer ze vers in de aanbieding heeft! Dan niet aarzelen, maar kopen. Dan praten we overigens niet meer over armoe-keuken…Maar dat even terzijde.

Raasdonders: de basis

Goed de basis van Raasdonders bestaat uit een grote schaal kapucijners , met daar om heen:
Gebakken uien
Heel fijn gesnipperde rauwe ui
Gebakken spek
Zoetzure augurken
Amsterdamse uien
Picallily.

Simpel, eenvoudig, lekker en goedkoop.

Raasdonders: de variaties

Variatie 1
Pimp het spek!

Meng wat ketjap met gembersiroop en roer dit door de gebakken spekjes

Variatie 2
An apple a day…

Snij 4 aardappelen in blokjes en kook ze gaar. Bak het spek uit, uien erbij, schil 2 appels, snij in blokjes, doe die erbij, doe de gare aardappelblokjes erbij.Klaar

Variatie 3
Andijvie sla

Snij een struik andijvie fijn, meng die met wat spekvet. Leg daar de kapucijners op

Variatie 4
woensdag gehakt dag

Dit zijn raasdonders de luxe, want nu maak je kleine pittige balletjes gehakt en die leg je ook op de schaal. Gehakt en spek…het is bijna geen armoe keuken meer

Variatie 5
Stroopsaus

Er zijn mensen die hier bij zweren: stroop…
Laat het duidelijk zijn: ik hoor niet bij die mensen. Maar wie ben ik om te bepalen wat jij eet?
Stroopsaus maak je zo: Verwarm de stroop, ik zou zeggen: doe dat au bain-marie, als de stroop begint te smelten roer je er klontjes boter door. Goed roeren tot alle boter is gesmolten. In een sauskom op tafel zetten.

lees ook eens : oma’s uientaart

Like
8 antwoorden
  1. Melanie Hoogvliet
    Melanie Hoogvliet zegt:

    Echt een recept om als student te eten. Nu ben ik allang geen student meer maar voor mijn zoon die net op kamers is zou dit ideaal kunnen zijn.

    Beantwoorden
  2. Deborah
    Deborah zegt:

    hahaha geweldig. Ik had nog nooit van dit recept gehoord. Maar het is wel een heel simpel recept wat ook nog eens ontelbaar veel variaties kent. Voor ieder zit er dus wel wat smakelijkers tussen. Mits je van kapucijnen houdt natuurlijk. Zo maken wij vaak onze eigen variatie op de “Tiroler grostl” Kun je ook eindeloos mee variëren.

    Beantwoorden
  3. Marjolein
    Marjolein zegt:

    Weer wat wijzer geworden, had hier echt nog nooit van gehoord. Ben wel van het ratjetoe, al kun je hier echt alle kanten mee op

    Beantwoorden
  4. Mitchel
    Mitchel zegt:

    Kapucijners is iets wat ik absoluut niet lekker vind en daarmee denk ik stiekem veel van mijn leeftijd. Maar heerlijk dat je zoveel variaties met het recept kan maken.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)