Uit de armoekeuken: Vergulde Armoe

kool

Op zoek naar nieuwe gerechten in de armoe keuken stuitte ik op een hilarisch recept dat Vergulde Armoe heet.
Het is een recept voor runderlapjes met witte kool.Nu is kool bepaald niet de Rolls Royce onder de groenten en een goed doorregen runderlap past ook prima in de armoe keuken. Toch ga ik het recept niet uitwerken: het lijkt me gewoon niet lekker.

Wat is er mis met vergulde armoe

Ik ben er in alle recepten van uit gegaan, dat de ingrediënten simpel zijn, maar het gerecht lekker.
In dit geval moet je het rundvlees koken. En daar ga je al. Gekookt vlees? Jakkie bah… Ik vind dit eigenlijk wel interessant, het is het eerste armoe recept wat me echt niet aanspreekt. En ik vroeg me af waar dat door komt. Is het omdat de buitenlandse gerechten gebruik maken van knoflook en uien?
Iets wat in de Nederlandse keuken eigenlijk pas de laatste 20 jaar gemeengoed is geworden?

Maar goed, terug naar Vergulde Armoede

 Nadat je het rundvlees hebt gekookt, bak je gesnipperde witte kool aan in een beetje boter en voegt er dan het vleesnat van de runderlappen bij. Dat ziet er allemaal grauw wit uit. En dat los je op met…kerrie poeder.
En inderdaad dan ontstaat natuurlijk een prachtig goudgeel gerecht. Maar nog steeds oneetbaar, met de in plakjes gesneden gekookte runderlap….

Dit recept komt uit 1955 en is van de radiokok Edmond Nicolas.

Op zich had de man wel een puntje: kool en kerrie gaan heel goed samen. Maar niet op deze manier.
Maak vergulde armoe eens a la Felicia

Snipper kool, bak spekjes uit Fruit een uitje, een appeltje en de kool met de gebakken spekjes mee.
En strooi daar royaal kerrie over.( En een beetje peper)


Kook ondertussen zoveel aardappelen als je nodig hebt.
Stamp de aardappelen tot een puree, gooi de groente erdoor: klaar!

lees in de armoe keuken ook eens: wentelteefjes

like Like
10 antwoorden
  1. Melanie Hoogvliet
    Melanie Hoogvliet zegt:

    Gekookt vlees hoeft niet per difinitie vies te zijn. Kipcocktail maak ik ook met gekookte kip :) Het recept ziet er toch prima uit hoor.

    Beantwoorden
  2. Nicole Orriëns
    Nicole Orriëns zegt:

    Dat is echt een recept dat de tand des tijds heeft doorstaan zeg. Wij eten witte kool meestal als stamppot maar dit klinkt ook erg lekker.

    Beantwoorden
  3. Lodi
    Lodi zegt:

    Grappig dat je deze recepten probeert en er een hele andere draai aangeeft, ik moet zeggen dat ik een recept heb met gehakt in de oven en die bak je ook niet eerst, maar doe je zo rauw in de oven, de eerste keer dacht ik dat het nooit goed kon gaan, maar het is heerlijk. Witte kool maak ik dan weer nooit.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)