De voorjaars schoonmaak en de politiek

voorjaarsschoonmaak

Ik heb zo juist de voorjaarsschoonmaak gedaan.

Dat wil wil zeggen: ik heb mijn hele woonverdieping schoongemaakt. En hoe! Het is niet half aangepakt, dat verzeker ik jullie. Niet op zeg maar de Franse wijze: haal een lapje over zichtbare oppervlakte en schuif de kattenharen onder het vloerkleed.

Nee, verre van dat. Oudhollands de bezem erdoor. Ik heb al vaker aangegeven dat veel mensen de verkeerde tradities willen bewaren, zoals friet eten op vrijdag, maar dat Oudhollandse tradities zoals: veeg schoon die stoep!!! verloren dreigen te gaan. En dat de traditie van de voorjaarsschoonmaak al helemaal is verdwenen En dat lieve lezers heeft verregaande consequenties.  Consequenties die ook ik me tot nu toe niet heb gerealiseerd, maar die me nu gelukkig helder worden.

De voorjaarschoonmaak: wat doe je

Wat doe je tijdens de grote voorjaarsschoonmaak? “Schoonmaken”, zal je zeggen. En dat is waar, maar he gaat veel dieper dan dat. Luister:

Ik heb mijn ramen gelapt aan de binnen en de buitenkant en terwijl ik dat deed draaiden de gordijnen in de wasmachine.  Toen mijn ramen schoon waren, had ik ineens een verbluffend helder uitzicht op de buitenwereld. Die eigenlijk veel mooier en helderder was dan ik had gedacht.

Een dergelijk helder uitzicht dient omlijst door een fraaie lijst om haar schoonheid duidelijk te onderstrepen. Daarom streek ik mijn fris gewassen gordijnen voor ik ze ophing. God is in the details, vergeet dat nooit.

Voorjaarsschoonmaak: wat vind je onder het vloerkleed?

Ik haalde niet lafhartig een stofzuiger met te volle zak over mijn vloerkleed. Nee! Dit is voorjaarsschoonmaak! Ik pakte het hele vloerkleed op en hing het over de waslijn. En dat lag er niet allemaal aan kattenharen en oude affaires, onder dat kleed?? Toeslagen, immigranten, sjoemelende overheidsdienaars. Vee te veel voor de stofzuiger. Hier hielp nog maar een ding: ik nam het stoffer en blik, veegde de hele smerige boel bij mekaar en kieperde het in de vuilnisbak.

De mattenklopper

Daarna nam ik een mattenklopper en klopte mijn vloerkleed uit. Wat daar nog allemaal naar beneden dwarrelde, ik zal het je besparen. Bonnetjes vooral en briefjes met aantekeningen.

Beginnen jullie te begrijpen wat ik bedoel, lieve lezers. Als we de traditie van de voorjaarsschoonmaak weer invoeren, en we stellen via de wet al onze ministers en Kamerleden verplicht ten minste eenmaal per jaar grote schoonmaak te houden….Hoeveel affaires zou dat voorkomen.

lees ook eens: wachten en de kat z”n…

like Like
12 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Hahaha, blog met een dubbele boodschap. Die lenteschoonmaak zou ik eigenlijk weleens moeten doen in huis. Ik houd het bij iedere week een beetje. Voor meer heb ik gewoon geen tijd. Of maak ik geen tijd. Dat zou ook kunnen. Maar dat is weer een ander verhaal.

  Beantwoorden
 2. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wat een leuke blog! Ik hou zelf enorm van de lente schoonmaak. Ik hou niet van schoonmaken maar een opgeruimd en schoon huis geeft zoveel rust in je hoofd

  Beantwoorden
 3. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Mee eens. Ik moest lachen bij je verhaal. Trouw maak ik elke dag alles maar zo herkenbaar dat je het matje uitklopt en toch ziet hoeveel er nog uitkomt. Ja als iedereen een schoonmaak zou houden….

  Beantwoorden
 4. Frederique
  Frederique zegt:

  Pffff ik werd wakker bij het nieuws dat ze er voor de zoveelste keer een potje van maken in Den Haag. Een grote schoonmaak in de politiek heet eigenlijk ‘verkiezingen’ maar deze keer hadden ze niet zo heel grondig schoongemaakt helaas.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)