Gele hesjes, bruinhemden en de Romeinen.

gele hesjes

In een eerder artikel over de gele hesjes deze week, stelt Irene, dat je de “gele hesjes” niet moet verwarren met de bruinhemden.
Dat is volkomen correct. In mijn ogen zijn de gele hesjes veel gevaarlijker dan de bruinhemden.

Bruinhemden versus gele hesjes.

Bruinhemden is een spotnaam voor fascisten. Fascisten zijn weinig gemakkelijke lieden, maar ze zijn makkelijk herkenbaar. Ze hebben drie duidelijke kenmerken :
1) een  duidelijke en gemeenschappelijke vijand 2) ze adoreren een sterke leider 3) ze zijn als een strakke groep georganiseerd. Dat maakt ze buitengewoon eng, maar je weet met wie je te maken hebt (al is het maar, omdat ze ook nog eens dol zijn op uniformen)
De vijand van de gele hesjes is helemaal niet duidelijk, een sterke leider heb ik er nog niet gezien en strak georganiseerd zijn ze zeker niet.

Het is juist die ongebreidelde, ongerichte haat, die ons (mij tenminste) angstig maakt. Is dat terecht? Ik denk het niet. De gele hesjes komen op mij over als een kokende massa. Dat is heel intimiderend, maar is het ook gevaarlijk op de lange termijn?

De Kelten

Mijn gedachten sprongen naar 54 voor Christus, het moment dat Julius Caesar voor het eerst Engeland verovert op de Kelten.

De Britse Kelten hadden de naam, indrukwekkende en zeer dappere strijders te zijn. De bewegingen van Julius werden dan ook met grote belangstelling door de rest van het Romeinse rijk gevolgd. Eerlijk is eerlijk: het veroveren van Engeland op de Kelten ging niet helemaal vanzelf.
Nu waren de Romeinen niet gering in het nadeel: zij moesten de zee over en die Kelten konden lekker blijven zitten.
Echter na een paar veldslagen was het zaakje geklaard. Er was weinig meer over van die stoere woeste Kelten…

Dat kwam omdat de Romeinen uiterst gedisciplineerd vochten. Iedere man had zijn plek, iedere man had zijn taak en  als een legionair brulde: LINKS! dan ging het hele leger naar links.
De Kelten daarentegen hadden nog nooit van gevechtsformaties  gehoord. Ze riepen: AANVALLUHHH, BEUKUHHHHH en stortten zich in de strijd.

Arme Kelten… vijf eeuwen lang heerste de Romeinen over Engeland. Orde wint uiteindelijk van chaos.
Of we het nu over Kelten hebben of over gele hesjes.

We moeten pas bang worden als de gele hesjes orde gaan scheppen in hun geledingen, want dan worden ze gevaarlijk, zo leren de bruinhemden ons.

nogmaals: het boerka verbod

like Like
9 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)