Vertoeven

vertoeven

In een blog gebruikt een vriendin van mij het woord vertoeven.

Ik beken schaamteloos dat ik haar hartelijk uitlach en vraag uit welke eeuw ze afkomstig is. De vraag is ten dele het resultaat van mijn verslaving aan de serie Outlander. Een serie waarbij je een jonge vrouw in 1946 door een steen heen valt en 200 jaar eerder weer op de grond valt. Ik ben elke avond bezig met vergane tijden zal ik maar zeggen.

Natuurlijk vond mijn vriendin, zoals een goede vriendin betaamt, dat ik helemaal ongelijk had.
Google moest ons – niet voor het eerst – redden.
Bij het genootschap onze taal vonden we `Overigens kan vertoeven wat ouderwets of formeel overkomen. Schrijf je een tekst voor niet zo geoefende lezers? Dan kun je toeven en vertoeven beter vervangen door….´

Nu zijn alle lezers hier natuurlijk zeer geoefende lezers, dus dat hoef ik verder niet uit te leggen.
Ik ben zelf ook een geoefend lezer, maar ik blijf er bij: het is een woord uit een voorbije wereld.

Maar wie weet levert vertoeven nog een paar leuke spreekwoorden op.


Helaas, na een paar uur driftig spreekwoorden jagen is de oogst een spreekwoord…eentje, lieve lezers en lezeressen..

Wilde beren vertoeven graag bij soortgenoten. Bij ons allen bekend als….juist ! ( ik zei toch dat mijn lezers belezen zijn) soort zoekt soort.

Inmiddels gebruiken mijn vriendin en ik het woord vertoeven te pas en te onpas. “Ik ga even op bank vertoeven” zo besluit ik een chat en vragen we ons af of de verleden tijd vertoof kan zijn.
Zo kan je nog een hoop lol hebben met een archaïsch spreekwoord.

En dan….sla ik op het Floris de Vijfde pad net voorbij Alblas een hoek om en….zie ik het bord. Daar heb ik een foto van nodig, wat tegen de zon  in, nog geen gemakkelijke opgave is. Ik begin te vermoeden dat ik voorlopig nog niet klaar ben met dat stomme woord vertoeven

lees ook eens : de drukte ontwent

like Like
9 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik vind zowel het woord als de betekenis van ‘vertoeven’ leuk en ik gebruik het dan ook vaak. Maar goed, ik hou dan ook van retro en vintage dus dat past mooi bij mijn stijl.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Ik gebruik met regelmaat dat soort woorden geloof ik :) Ik heb dan ook als directiesecretaresse bij een grote Nederlandse bank gewerkt en daar was de taal in beleidsnota’s echt uit het jaar kruik. Zelf gebruik ik het woord ‘sowieso’ regelmatig en ik geloof dat veel mensen daar jeuk van krijgen. Nou ja, dan is dat maar zo…

  Beantwoorden
 3. Wendy
  Wendy zegt:

  Ik vind het een geweldig woord vertoeven, ideaal als je in een tekst eens wilt kiezen voor een ander woord. Ik ben ervoor dat we het weer vaker gaan gebruiken. ;-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)