Hoor de wind… over de wind in kinderliedjes

hoor de wind

Hoor de wind:  Je kent dat gevoel: de wind waait om het huis, hier en daar klappert een raam en jij ligt veilig in je warme bedje…
Zou het daarom zijn dat ik als kind zo’n fascinatie had voor alle liedjes waar de wind in voor kwam.
Er zijn volgens mij niet zo heel veel kinderliedjes waar de wind een rol speelt. Ik ken deze:

Hoor de wind

“Hoor de wind waait door de bomen”…dat was toch echt wel mijn Sinterklaashit. Als ik het zong, zag ik de takken zwiepen en straalde de maan. En o ja…dan moest de Sint ook nog komen, nou daar was ik nooit bang voor. Dat zat wel goed…

Alles in de wind

Kennen jullie: “alles in de wind, alles in de wind, daar loopt een schipperskind?” Klinkt fantastisch weemoedig, toch ? Hoe het lied verder gaat weet ik niet zo precies meer, maar het refrein luidde: “kom hier Rosa, je bent mijn zusje, je bent mijn zusje…kom hier Rosa, je bent mijn zusje ja ja!”

Ik vond dat als kind zo mooi: eerst loopt er een kind verloren in de wind, maar gelukkig, ze is iemands zusje, ze hoort ergens bij….

Het glazen bruggetje

Het is een spel wat ik kinderen nooit meer hoor spelen. Het ging als volgt: de hele groep kinderen op een na gaat ergens zitten met de rug naar dat ene kind. Dat kind balanceert over een stoeprand of een balkje of iets dergelijk. In de groep is een moeder aangewezen en die roept : Wie loopt daar over het glazen bruggetje??
Het kind buiten de groep antwoordt : De wind, de wind, Het Koningskind…

Dan loopt ze naar de groep en belt aan. De “moeder” doet open en het Koningskind vraagt om hulp, ze is van de berg afgevallen. Als de moeder het koningskind begint af te kloppen, rennen alle kinderen hard weg…

Allemaal liedjes waarin de wind een mysterieuze rol speelt…de haler of brenger is van…..dat weet je dus niet…en daarom vond ik het als kind waarschijnlijk zo fascinerend. Herstel: vind ik het fascinerend. En laat me door de wind meenemen met onbekende bestemming…

Lees ook : de wind, het verhaal van een afscheid

of lees: over de wind

like Like
10 antwoorden
 1. Mario
  Mario zegt:

  Ik kende alleen hoor de wind waait door de bomen (wie niet), maar de anderen had ik nog nooit van gehoord. Ben ook wel nieuwsgierig naar het spelletje met de glazenbrug. Is er misschien een andere benaming voor?

  Beantwoorden
 2. Amy
  Amy zegt:

  Ik vind het altijd erg leuk om te zien welke betekenissen er achter kinderliedjes schuil gaan. Ik kende van de liedjes die jij hier noemt alleen het Sinterklaasliedje.

  Beantwoorden
 3. Saar
  Saar zegt:

  Leuk hoe je soms betekenissen van bepaalde zaken terug ziet komen in kinderliedjes, maar ook in verhalen. Ik ken niet alle dingen die je hierboven noemt…

  Beantwoorden
 4. Mirjam Hart
  Mirjam Hart zegt:

  Het glazen bruggetje heb ik ook nog nooit iemand zien spelen. Ik ben dan eigenlijk altijd wel benieuwd wie dat ooit heeft verzonnen en waar het vandaan komt…

  Beantwoorden
 5. lodi
  lodi zegt:

  Het glazen bruggetje ken ik niet, de anderen wel. Toen ik ‘ hoor de wind waait’ las moest ik wel meteen denken aan al die sinterklaas liedjes die nu veranderd zijn en de teksten aangepast

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)