Driemaal is scheepsrecht 

driemaal

Weet jij waarom driemaal scheepsrecht is?

Ik maakte een afspraak. Op zich niks schokkends. Doet iedereen zo vaak. Afspraak werd afgezegd, nog steeds niets schokkends. Afspraak liep weer mis, we maakten weer een nieuwe. En…het begint saai te worden, maar we maakten voor de derde keer een nieuwe afspraak. “Nu moet het toch lukken”, riep mijn dinnetje. 

“Tuurlijk”, riep ik stoer. “Driemaal is scheepsrecht en ik heet Schipper!” En toen viel ik stil. Waarom, o waarom, is driemaal scheepsrecht?  
Ik ging op onderzoek 

O die symbolische drie! 

Waar we ook kijken, we komen overal het getal drie tegen. Bijvoorbeeld in de Heilige Drie-eenheid. Die is niet alleen gelovigen, maar zelfs niet gelovigen niet onbekend. En nu we weer richting kerst gaan, mag ik jullie dan even wijzen op de drie wijzen uit het Oosten? Geen twee, geen vier, maar drie! 

Ook het hindoeïsme kent een heilige drie-eenheid in de vorm van Brahma, Vishnu & Shiva. 

Wat kom je op een schip driemaal tegen 

Vaker dan je denk 

  De schipper was verplicht zijn bemanning drie maaltijden per dag te geven.  
Dat klinkt simpel, maar dat was het natuurlijk niet: een beetje lange windstille periode en de voorraden raakten op, zonder dat er land in zicht was. 

Als je je – als matroos – niet netjes gedroeg, kon je drie slagen krijgen met de gortspaan. Gort is een tarwe waar onderweg pap van gekookt werd. Met een gortplankje werd die gort fijn gemaakt. Zo, en nu weet je ook waar tot gort slaan vandaan komt. 

Mensen die op het schip overleden werden met de uitspraak: een, twee, drie in Godsnaam overboord gezet en kregen zo hun zeemansgraf. 

En toen vond ik nog een leuke, een jongen zegt dit van zijn opa van 90, die schipper was geleerd te hebben: in de oudere schepen van vroeger, moest je drie keer bij sturen voordat je de koers recht aanhield! 

O ja: de derde afspraak ging door!

lees ook eens: wolven in Nederland

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)