Van een kale kip…

kale kip

over een kale kip en een kale kin

Onze kipjes zijn in de rui, ze zien er sneu en vooral heel kaal uit….
Kale kipjes dus. Als kippen in de rui zijn, leggen ze geen eieren. “Wat, leggen kippen soms ook geen eieren?” Ik hoor het je denken.
Je bent niet de eerste. Bijna iedereen die ik over kippen spreek – met uitzondering van zij-die-kippen-houden, zijn zich er niet van bewust dat eieren een seizoen product zijn. Net als aardbeien. Of bramen. Maar dat zijn eieren dus wel. Als de dagen korter worden zoals nu, houden kippen op met leggen en gaan ze in de rui. Als de dagen langer worden, januari/februari gaan ze weer leggen.

Terug naar de kale kip.

Het spreekwoord luidt: van een kale kip kan je niet plukken. Ik ben er altijd blind vanuit gegaan dat dat te maken had met de veren.
Maar nu vraag ik het me af…De veren van een kip zijn mooi en zacht en donzig, allemaal waar, maar veel heb je er niet aan. Een dekbed bijvoorbeeld is gevuld met ganzendons, niet met kippendons.
Maar de eieren van een kip, kijk daar heb je wat aan!
Moet het spreekwoord niet zijn: van een kale kip geen eieren? Of van een kale kip kan je geen eieren plukken?
Het lijkt zoveel logischer.

Mijn zoektocht op het wereldwijde web, maakt me niet veel wijzer. Tot dat ik het gezegde tegenkom: een kale kip kan nog leggen. Wat zoveel betekent: iemand die niks meer heeft, kan nog wel voor je werken. Dat klinkt wel heel akelig: je hebt niks meer en dan word je gedwongen voor een ander te werken, he bah.
Maar het geeft ook aan, dat een kale kip niet in kip in de rui is.

de kale kin

Is deze uitdrukking gewoon verzonnen  omdat hij zo lekker allitereert? Je zou het haast gaan denken. Zeker als ik je vertel dat een equivalent van van een kale kip kan je niet plukken is: een kale kin kan je niet scheren.
Wat denken jullie: gaat het nu om de eieren of om de veren of moet je gewoon zorgen dat je niet kaal bent?

lees ook : Tassentic

like Like
9 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Grappig, ik verwachtte een blog over dat alles duurder wordt, maar het gaat gewoon echt over kippen. Tja, nog nooit echt over nagedacht, maar klinkt vrij logisch dat als een kip kaal is, dat zo’n beestje dan ook geen eieren meer legt…

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Hmmmm. Een kale kip kan nog leggen. Klinkt niet lief inderdaad. En geen idee. Ik nam altijd aan dat het om de veren ging (en zeker niet om de eieren). Interessant weer om te lezen. Nicole en jij hebben vaak artikelen met onderwerpen waarvan je niet wist dat je dat zo graag wilde weten, hahaha.

  Beantwoorden
 3. Deborah
  Deborah zegt:

  Mmmmm nee dat heb ik nooit geweten dat een kip geen eieren legt wanneer ze in de rui is. Op zich wel logisch want het vervangen van het verenkleed kost heel veel energie. Net als het leggen van eieren. Dat weet ik dan weer wel :) Wat heb je er weer een diepzinnige blog van gemaakt met een verdieping naar de NL spreekwoorden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)