Voor de …?

vrouwen en spreekwoorden

Er zijn momenten in je leven dat je gewoon een keer straal bezopen zingend over straat zou willen gaan. Zeker in zo’n periode waarin je eigenlijk “kop-op-even-flink” moet zijn. Gewoon omdat het kan! Omdat je er even helemaal genoeg van hebt. Je er niemand kwaad mee doet. Omdat je even alles wil vergeten.
Het vervelende alleen is, dat de volgende ochtend iedereen wel verwacht dat je weer acte de présence geeft, want: ” ’s avonds een vent, ’s morgens een vent” luidt het onverbiddelijke spreekwoord. Nou weet ik niet of het nu super geëmancipeerd is, dat ik als vrouw in dit geval ook een vent ben, of dat in de tijd dat het spreekwoord werd bedacht, wij vrouwen gewoon niet geacht werden dronken te worden…

Volgens mij is het niet geëmancipeerd. Volgens mij mochten vrouwen niet drinken, zo’n 70 jaar geleden. We mochten een advocaatje lepelen… (blehhhh) of “bessen met suiker”, desnoods.
Nee, wij dames werden niet geacht lallend over straat te zwalken.

Zo bezien, hebben we het toch maar mooi voor de bakker, dat ook wij vrouwen ons mogen bezuipen. Voor de bakker? Voor de bakker, waarom voor de bakker? Niet dat het zou uitmaken, want de slager, de melkboer en de kruidenier zijn ook allemaal mannen!

Vrouwen beroepen en spreekwoorden

Nu zoek ik wanhopig een beroep dat alleen door vrouwen werd uitgeoefend…Tja uhmmm. Het zou voor de baker kunnen zijn, of voor het kruidenvrouwtje! Dat zijn vrouwenberoepen…..

Nu we het er toch over hebben: valt het jullie ook op dat er zo weinig spreekwoorden zijn, waar vrouwen in voor komen?
Ik zit me rot te piekeren, maar ik kom alleen op: als een kenau… Dat is dan niet vriendelijk, waarbij vrolijk vergeten wordt dat Kenau Simons Hazelaar Haarlem redde van de Spaanse belegering in de tachtig jarige oorlog.

Het wordt tijd om onze gezegdes te gaan herzien. Als we er met z’n allen eens goed op letten dan is het zo voor de… winkelierster!

lees ook doorbreek de cliches

​bron foto:plazilla.com

like Like
7 antwoorden
 1. Lodi
  Lodi zegt:

  haha gelukkig heb ik de tijd gehad dat ik lallende over straat ging ( ja dat heb ik gedaan) en ik zat el in een echte vrouwen beroep, namelijk verpleegkundige in het ziekenhuis. Toen ik in Amsterdam ging werken had ik wel mannelijke collega’s maar de plaatsen waar ik daar voor werkte was het toch echt een vrouwen bende en eerlijk is eerlijk, geef mij er maar een paar mannen bij.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)