Sloffen en spreekwoorden

sloffen

Ik vertrok natuurlijk met heel weinig spullen naar Parijs ( het worden er langzaam meer, vreest niet)
maar mijn sloffen nam ik mee.

Het was nog winter toen we vertrokken. En wat is er lekkerder dan na een dag lopen, je schoenen uit te trekken, je sloffen aan en dan een groot glas wijn in te schenken?
Weinig, lieve lezers, eigenlijk niks.

als er sloffen bijkomen

Hoe hoog wij de sloffen ook hebben zitten als het aankomt op comfort, me-time en ik-doe-ff-niks, zo laag staat de pantoffel genoteerd in de spreekwoorden wereld en in de wereld van een beetje aanzien genieten.
Geloof mij: als er een slof bij komt kijken, dan stelt het allemaal weinig voor.

Als jij het bijvoorbeeld op je sloffen af kan, dan kost het je weinig moeite. En meestal vind degenen die deze opmerking maakt, stilletjes dat je ook erg weinig moeite doet….
Probeer het maar eens uit. Zodra je zegt: ”ja, hij kan het op zijn sloffen af…” en direct sluipt er zo’n denigrerend toontje in je stem. Als vanzelf.
En als je zegt: “ze liepen zich het vuur uit de sloffen…” dan hoor je daar direct die maaarrrr, in.

Nou is het ook niet zo raar dat het niet helpt om het vuur uit je sloffen te lopen. Sloffen zijn dingen van niks, die zijn in een tel verbrand. En daar staan je dan, op blote voeten met blaren op je tenen…

Je kan ook op een slof en schoen aankomen, dan heb je dus gewoon helemaal niks en je komt ook nergens. Een geen wonder ook, het loopt beroerd op twee verschillende soorten voetbedekking. Als je dan niet eens kan bedenken dat je beter op je sokken verder kan gaan, dan wordt het nooit wat met je.

op de basisschool

Maar toen ik op de basisschool zat, zongen de jongens uit mijn klas vol overtuiging: “op een slof en een ouwe voetbalschoen, wordt Ajax kampioen, wordt Ajax kampioen!! “ Hiermee aangevend hoe weinig moeite het Ajax kost om wereld kampioen te worden.

Heee, voor je met commentaar komt, dit is meer dan vijftig jaar geleden, denk erom.
Dus geen gemiep over de kwaliteit van Ajax, vroeger. En van nu eigenlijk ook niet. Want dan heb je kans dat ik geweldig uit mijn slof schiet!

En als dat gebeurt, nou berg je maar!

lees ook eens : genade en genadebrood

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)