Het eeuwige dilemma: welke anticonceptie moet ik gebruiken?

aanvullende verzekering

Anticonceptie: als vrouw kun je er niet omheen en het is vaak een hoop gedoe en heb je er een aanvullende verzekering voor nodig

Welk middel ga je kiezen? Want het een kan weer voor andere bijwerkingen zorgen dan het ander, en daarnaast kies je natuurlijk graag voor een voorbehoedsmiddel dat   99.9% betrouwbaar is. Om het nog een beetje moeilijker te maken moet je rekening houden met wat de zorgverzekering vergoedt. In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rijtje.

Anticonceptie en zorgverzekering en aanvullende verzekering

Ben je nog geen 18 jaar? Dan krijg je een vergoeding vanuit je basispakket. Tussen de 18 en 20 jaar betaal je hiervoor een eigen risico. Vanaf je 21e verjaardag vervalt deze vergoeding en moet je zelf gaan betalen, tenzij je natuurlijk een aanvullende verzekering afsluit. Zorgverzekering vergelijken is hierbij een must. Er kan namelijk nogal verschil zitten in de vergoedingen.

De pil

Veel vrouwen kiezen voor de pil, maar wist je dat er ook veel verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt te vinden zijn? Zo is er bijvoorbeeld de Microgynon 30. Deze tweede generatie anticonceptiepil bevat minder oestrogeen dan de eerste generatie. Hierdoor is de kans op trombose kleiner. Een andere pil die toeneemt in populariteit is de Yasmin pil. Deze pil heeft een fijn bijeffect: de Yasmin pil vermindert namelijk acne en menstruatieklachten. De meeste anticonceptiepillen hebben ongeveer dezelfde mogelijke bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn en misselijkheid. De prikpil kan ook de oorzaak zijn van andere bijwerkingen, bijvoorbeeld haaruitval en minder eetlust. Daarom is  prikpil dus niet voor iedereen weggelegd, maar het is ideaal voor de warhoofden die regelmatig vergeten om de pil te nemen. De prikpil is namelijk een injectie die maar een keer in de drie maanden toegediend hoeft te worden. De pil wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Implantatiestaafje

Natuurlijk zijn er ook andere anticonceptiemethoden. Zo is er bijvoorbeeld de implanon. Een staafje dat in je bovenarm wordt geplaatst en dat constant een lage dosis etonogestrel afgeeft. Dit staafje blijft drie jaar werkzaam, waardoor je maar weinig omkijken hebt naar je anticonceptie. Het grootste probleem met dit middel is dat je geen stopweek hebt. Veel vrouwen krijgen bij het gebruik van dit staafje dan ook last van doorbraakbloedingen. Ook voor de implanon zal je een aanvullende verzekering nodig hebben.

Spiraaltje

Een ander voorbehoedsmiddel waar je weinig omkijken naar hebt is het spiraaltje. Je kunt hierbij kiezen voor een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje. Sommige koperspiraaltjes kunnen wel tot tien jaar bescherming bieden. Omdat ze zonder hormonen werken, zijn er maar weinig bijwerkingen. Een hormoonspiraaltje werkt drie tot vijf jaar. Spiraaltjes kunnen soms abortief werken, doordat ze een eitje belemmeren zich in te nestelen in de baarmoeder. Vanwege geloofsovertuigingen of individuele opvattingen kan een spiraaltje daarom een no-go zijn. Het spiraaltje wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar waarschijnlijk ben je goedkoper uit wanneer je het zelf betaalt (afhankelijk van de werkzame periode van het spiraaltje) dan wanneer je een aanvullende verzekering aansluit.

bron foto Bron: GabiSanda / Artiest: GabiSanda

lees ook: klussen op hoge hakken

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)