Opruim methodes in kaart gebracht.

opruimmethodes

Gedachten over opruimmethodes die anders zijn dan: hup in de kliko

Iedereen weet dat ik  dol graag mag opruimen. Ontspullen. Hup weg ermee. Het liefst naar een goed doel. Maar als dat er niet is, dan hebben we de kliko nog. Of de containers  van de kringloopwinkel bij de stort.

Wanneer een kast is uitgemest, probeer ik hem leeg te houden. Een hopeloze strijd. Ik ben gehuwd met een allerliefste hordende hamsteraar… Wij lachen wat af, in dat huwelijk van ons: ik gooi alles weg, nog voor het uit de doos is. Hij bewaart elke roestige spijker. ( je begrijpt dat ik nu overdrijf. Dat maakt het gewoon wat duidelijker )

Hoe dan ook, manlief en ik worstelen ons al jaren door de troep heen, die 28 jaar huwelijk en een gezin met twee kinderen nu eenmaal met zich mee brengen. Op dit moment worden wij gesteund door onze toekomst plannen: op termijn willen wij toch uit deze grote woning weg. En dan is het prettig dat je niet de rommel van meer dan twintig  jaar hoeft op te ruimen. Maar van bijvoorbeeld vijf jaar lang.

Ik bedreig manlief met alles wat lelijk is, als hij de vrijgekomen ruimtes weer volpropt, waar hij gewoon vrolijk niet naar luistert. Maar er ontstond laatst een kentering. We gingen de dozen met technische spullen uitmesten. 100 jaar oude kranen, potje schroeven dat nog van zijn vader is geweest. Je kent het wel.
Die zooi moest toch uitgemest, maar nu kwam het goed uit. Manlief was op zoek naar IETS, een ding, een jeweetwel, wat hij  kon gebruiken in het nieuwe appartement van zoonlief. Dat zou zoonlief geld besparen…

Van de opruimmethodes: de opgeruimde bakken

Hij vond het niet. Maar na afloop vond hij wel drie opgeruimde bakken. En dat vond hij, geloof het of niet, gewoon fijn.
Boeken wegdoen vindt hij bijkans onmogelijk. Maar een plank maken met boeken die weg mogen, dat kan hij wel. Van harte nodigt hij alle gasten uit er een kijkje te nemen!

Opruimen als vak apart

Ik weet dat er opruimcoaches bestaan. Beroepshalve heb ik er zelfs wel eens met eentje samengewerkt. Als ik heel eerlijk ben, ik dacht altijd: “dat kan je zelf toch ook bedenken”
Maar nu kwam ik gisteren een leuk interview tegen met Mevrouw Opruimen, oftewel Denise.  Een opruimcoach. Zij geeft drie verschillende manieren om tot een opgeruimde kast te komen. Now you are talking!!
Want mensen zijn verschillend. En ruimen dus op verschillende manieren op. Nemen op verschillende manieren afstand van hun spullen. ( kijk maar naar manlief en mij)
Dit is echt een eye-opener voor mij.

Je hebt dus de KonMari methode, de drie dozen methode en de 5s methode.

Klinkt spannend he?
Onder elke van de opruimmethodes staat een lange lijst met criteria: Wat is de centrale vraag, bij deze methode, wat is de grondgedachte? En – heel belangrijk – voor wie is het geschikt?
Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van iedere methode en wat is het resultaat.
Zo leuk om te lezen!

Ik denk dat ik het drie dozen type ben. Die is duurzaam. En vraagt niet zoveel inspanning, (is dus ook niet zo heel succesvol, maar kom op he, naast manlief ben ik een wonder van opgeruimdheid…

lees ook: modieus de zomer in

like Like
Like
1
2 antwoorden
 1. belinda
  belinda zegt:

  ik ben van de ouderwetse methode. zo simpel voor mij….. weggooien ; bewaren of weet niet. …. weggooien is simpel… bewaren is een dingetje ( in mijn hoofd 5 jaren plan) weet niet mag ik een week over denken om vervolgens bij weggooien of bewaren te deponeren.
  bij weggooien direct dezelfde tijdstip dan ook wegdoen….. maar blijft een dingetje.
  :yahoo:

  Beantwoorden
 2. CustÒdia Chineva
  CustÒdia Chineva zegt:

  Wat handige methode allemaal, ik denk dat de KonMari methode meer bij mij zou passen, maar eigelijk vind ik alle methose goed hoor want ze zouden allebei kunnen werken hahahha super goed tips ze komen zeker goed van pas… dank je voor het delen :good: :good: :good:

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)