Het venijn van de vaatwasser, door Irene_de_Vreede

vaatwasser

Het heeft Jaren geduurd voordat wij een vaatwasser in huis haalden.
Pas toen wij een paar jaar geleden de instortende keuken vervingen door een gloednieuwe, hebben we er ook een genomen, net als bijna iedereen

Waarom neem je een vaatwasser

We hebben jarenlang het argument gebruikt, dat je net zo snel even met de hand kon afwassen. Het in- en uitladen van de vaatwasser kost net zo veel tijd. Bovendien gebruik je dan veel minder water en elektriciteit; beter voor milieu en portemonnee. Wij deden het natuurlijk vooral voor het milieu….. dat begrijp je natuurlijk wel… Helaas moet ik eerlijk toegeven dat ik het kreng al heel snel niet meer wilde missen. Je keuken is altijd zo heerlijk opgeruimd; nooit meer een overvol aanrecht dat smeekt om aangepakt te worden. Natuurlijk altijd op een moment dat ik daar geen zin in heb…

Een extra vaatwasser

Ik hoorde laatst van iemand, die twee vaatwassers in zijn keuken had laten monteren, één voor de vuile vaat en één voor de schone. Dat scheelt opbergruimte en werk. Zijn bestek en servies hoeven nooit de kast in. Nooit meer de kast in hoeven, daar ben ik op zich wel voor. Ondanks dat vind ik het toch een verhaal van een student met een te hoog budget. Voorlopig ben ik nog heel tevreden met één vaatwasser.

Vroeger…

Vroeger, toen we nog geen vaatwasser hadden, was de afwas een sociaal gebeuren. Afwassen, afdrogen en wegzetten dat deed je samen. Niet dat het een karweitje was wat je nu leuk vond, maar het moest nu eenmaal gebeuren. Anders werd het een bende. Tijdens de afwas nam we de dag door. We vertelden wat we die dag allemaal haddden meegemaakt, hoe het met de kinderen op school ging en wat er verder allemaal nog in het verschiet lag.

Dat rustmoment van de dag, dat mis ik wel een beetje. De informele gesprekken aan het aanrecht zijn met de vaatwasser verdwenen. Het in- en uitladen van de vaatwasser is geen sociale activiteit.  Je staat elkaar al snel in de weg. Dat is voor mij toch een beetje het venijn van de vaatwasser, het is een asociaal apparaat, dat ik niet meer zou willen missen.

Misschien toch eens een dagelijks klusje bedenken dat je gezellig samen kunt doen; denken jullie even met me mee?

lees ook Artikel: vroeger was alles beter 

en Kernenergie

like Like
7 antwoorden
 1. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik heb geen vaatwasser en het bevalt mij prima. Op werk hebben we er wel een, ik zou er niet aan moeten denken om minstens 3 x per dag de spullen van 8 clienten te moeten afwassen naast mijn gebruikelijk zorgtaken!

  Beantwoorden
 2. Mandy
  Mandy zegt:

  Wij hebben een iniminie vaatwasser en ik ben er super blij mee! Alleen de pannen moeten we zelf afwassen want die passen er niet in, vond het altijd maar een kut klus, de hele afwas..

  Beantwoorden
 3. Wanda
  Wanda zegt:

  Wij hebben er helaas op dit moment geen ruimte voor, maar als we de keuken gaan verbouwen, dan komt er echt wel een vaatwasser!

  Beantwoorden
 4. Deborah
  Deborah zegt:

  hahaha. Misschien zouden jullie samen de aardappels kunnen schillen. Schillen, snijden, wassen… Ook zo iets wat je redelijk vlot gedaan hebt. maar kun je tussendoor wel mooi de dag ff doornemen.

  Beantwoorden
 5. Irene
  Irene zegt:

  Grappig om te lezen! Na jarenlang een vaatwasser te hebben gehad, woon ik nu (weer) in een sociale huurwoning waar in mijn minuscule keukentje absoluut vaatwasser past. En gek genoeg mis ik hem nu ook niet meer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)