fbpx
Huis en tuin

Het venijn van de vaatwasser, door Irene_de_Vreede

vaatwasser
Felice
Geschreven door Felice

Het venijn van de vaatwasser. Het heeft Jaren geduurd voordat wij een vaatwasser in huis haalden. Pas toen wij een paar jaar geleden de instortende keuken vervingen door een gloednieuwe, hebben we er ook een genomen.

We hebben jarenlang het argument gebruikt, dat je net zo snel even met de hand kon afwassen.Het in- en uitladen van de vaatwasser kost net zo veel tijd. Bovendien gebruik je dan veel minder water en elektriciteit; beter voor milieu en portemonnee. Wij deden het natuurlijk vooral voor het milieu.
Ik geef eerlijk toe dat ik het kreng al heel snel niet meer wilde missen. Je keuken is altijd zo heerlijk opgeruimd; nooit meer een overvol aanrecht dat smeekt om aangepakt te worden.

Een extra vaatwasser

Ik hoorde laatst van iemand, die twee vaatwassers in zijn keuken had laten monteren, één voor de vuile vaat en één voor de schone. Dat scheelt opbergruimte en werk. Zijn bestek en servies hoeven nooit de kast in. Nooit meer de kast in hoeven, daar ben ik op zich wel voor, maar ik vind het toch een verhaal van een student met een te hoog budget. Voorlopig ben ik nog heel tevreden met één vaatwasser.

Vroeger toen we nog geen vaatwasser hadden, was de afwas een sociaal gebeuren. Afwassen, afdrogen en wegzetten dat deed je samen. Niet dat het een karweitje was waar je naar uitkeek, maar het moest nu eenmaal gebeuren, anders werd het een bende. Tijdens de afwas nam je de dag door. Je vertelde wat je die dag allemaal had meegemaakt, hoe het met de kinderen op school ging en wat er verder allemaal nog in het verschiet lag.

Dat rustmoment van de dag, dat mis ik wel een beetje. De informele gesprekken aan het aanrecht zijn met de vaatwasser verdwenen. Het in- en uitladen van de vaatwasser is geen sociale activiteit, want je staat elkaar al snel in de weg. Dat is voor mij toch een beetje het venijn van de vaatwasser, het is een asociaal apparaat, dat ik niet meer zou willen missen.

Misschien toch eens een dagelijks klusje bedenken dat je gezellig samen kunt doen; denken jullie even met me mee?

lees ook Artikel: Vroeger was alles beter. door Irene_de_Vreede

Like

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie