fbpx
Vrouwen op pad

Modieuze mondkapjes

mondkapje
Irene
Geschreven door Irene

Observaties uit China 1

Ik was alweer een aantal Jaren niet in China geweest. Elke keer als ik er terugkom is er wel weer wat veranderd. Eén ding wat nooit lijkt te veranderen is de niet aflatende smog. Voor het eerst heb ik dit jaar blauwe lucht gezien in China, misschien gloort er toch wat hoop. Anderzijds moet je er niet aan denken dat alle Chinezen straks een auto hebben, want dan veranderd het land in een langzaam voortbewegend parkeerterrein, geheel gehuld een dichte gelige mist. Het gebeurt nu al regelmatig dat je vanaf de dertigste verdieping van je hotelkamer de grond beneden niet eens meer kan zien.

De Chinezen zijn er aan gewend geraakt. Als ze een keer in Europa of de Verenigde Staten komen kijken ze vooral ’s nachts op het platteland hun ogen uit, want heel veel Chinezen hebben nog nooit de sterren gezien. In de stedelijke gebieden is het en niet donker genoeg en zelden helder.

Smog

Door de smog loopt iedereen te hoesten of ze nu roken of niet. Veel Chinezen lopen dan ook op straat met mondkapjes. Of dat echt helpt betwijfel ik, maar je moet toch wat. Ik hoorde van een paar collega’s dat ze na een week in China vaak nog weken liepen te hoesten en er pas later achter kwamen dat ze gewoon luchtvervuiling aan het ophoesten waren.

Een paar jaar geleden liep iedereen nog met die quasi medische witte mondkapjes. Die zie je vandaag de dag nog wel, maar ze raken behoorlijk in de minderheid. Je ziet nu vooral op de kleding afgestemde modieuze mondkapjes die nog best elegant staan, al zie ik mezelf er nog niet mee lopen, maar ik ben dan ook geen Chinese. Het mondkapje is in China gewoon onderdeel van de outfit geworden. Zoals wij een sjaaltje uitzoeken die bij onze jurk past, nemen zij een mondkapje dat het beste matched bij hun rokje.

Lees ook: over protocollen gesprokenl

 

Like

Over de auteur

Irene

Irene

13 reacties

Geef een reactie