Waarom je je aardappelen niet mag snijden.

prakken

over prakken en snijden en de geschiedenis van de vork en hoe je netjes een aardappel eet

Ik heb altijd geleerd dat je je aardappelen niet met een mes mag snijden. Je prikt ze in stukken met je vork. Dat is – pas op – iets heel anders dan prakken. Het prakken van aardappelen is een nog veel grotere etiquette – zonde dan je aardappelen met een mes snijden.

Goed prakken doen we niet en onze pieper prikken we in stukjes. Maar waarom? Is dit weer eens zo’n vage hoe-heurt-het-regel, die vooral bedoelt, is om een onderscheid te maken tussen zij die weten hoe het hoort en zij die dat niet weten?
Een beetje natuurlijk wel, laten we eerlijk zijn. Maar etiquette regels zijn er vaak toch niet helemaal voor niks. Ze zijn er om het samenleven aangenaam te maken. Zorgen dat het gladjes en vlekkeloos verloopt.

Over prakken

Wanneer we de regel nemen: gij zult uw aardappelen niet prakken, gaat dat helemaal op. Mocht je een overtuigd prakker zijn, mag je me voor de rest van mijn leven ontvolgen. Prakken is gewoon vies. Heerlijk voedsel dat tot een grote nameloze, vormloze en kleurloze brei wordt geprakt. Driewerf bah !dat doe je je tafelgenoten niet aan.

Goed, maar dan het snijden van de aardappel? Dat slaat in deze moderne tijd inderdaad nergens meer op, maar had ooit wel een goede reden.

Het duurde tot ongeveer tot de zestiende eeuw voor een vork een normaal gebruiksvoorwerp werd aan tafel, nou ja normaal…deftige mensen hadden hun eigen lepel en vork en als ze ergens gingen eten, dan namen ze die mee.
Tot die tijd – en voor het gewone volk – bestond tafel gerei uit een kom en een mes. Het eten ging in een kom, saus en soep dronk je op en je prikte aan je mes, wat je had afgesneden, om op te eten

Maar…

Echter de messen waren natuurlijk niet van roestvrij staal. Ze waren van ijzer. En ijzer wil nog wel eens een beetje roesten..

De aardappel, maakte in de 17de eeuw haar opwachting in Europa en was een heeel opmerkelijke en bijzondere groente. Zo bijzonder dat je haar niet aan je roestige mes prikte, maar at met een zilveren vorkje…

lees alles over de geschiedenis van de vork

en lees op VrouwenPower Ook de aardappel is een allochtoon

like Like
Like
1
10 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Leuk om wat meer achtergrondinformatie hierover te lezen! Ik ben niet echt van het prakken, maar snijd mijn aardappelen ook niet met een mes, gebruik altijd mijn vork hiervoor.

  Beantwoorden
 2. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Ik blijf het leuk vinden om op jullie blog de verhalen achter woorden, gezegdes en gewoontes te ontdekken. Ik ben best een prakker, maar vind jullie verhalen te leuk om je nu te gaan ontvolgen. ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)