thee

Thee drinken in China

Volgens de legende werd thee 7000 jaar geleden in China ontdekt, doordat er bladeren in een kom met heet water dwarrelden en dat een heerlijke geur verspreidde die uitnodigde om te drinken.

Ik heb dat altijd een beetje een onwaarschijnlijk verhaal gevonden, want wie drinkt er nou warm water ?  Wie drinkt er nou een kom leeg, waren iets onbekends is ingevallen? Misschien ben ik gewoon te vies uitgevallen, maar dat denk ik niet, ik ben gewoon niet goed genoeg geïnformeerd geweest.

Thee tijd ?

Toen ik vorige week door een taxichauffeur van Pudong Internatiobal Airport in Shanghai werd opgehaald, viel plotseling het kwartje. Voor de chauffeur vertrok schonk hij zichzelf een beker warm water in vanuit een thermoskan. “Tea-time!” Zei ik uit beleefdheid. Hij reageerde niet, maar dat was geen onbeleefdheid, want de meeste taxichauffeurs spreken geen Engels. Hij nam een slok van het warme water zonder thee toe te voegen en manoeuvreerde de auto behendig de garage uit.

Ik herinnerde me plotseling weer mijn eerste bezoek aan China, waarbij me tijdens een uitgebreide warme lunch gevraagd werd of ik er water bij wilde. Ja hoor, warm water! Chinezen drinken warm water en dat zijn wij niet gewend.

Dit jaar werd ik op de eerste werkdag na aankomst uitgenodigd om met een paar Chinese collega’s te gaan lunchen. Hamburgers, Chinese style! Dan kom je dus in een restaurant waar je als toerist nooit terecht zou komen en waar je vraagtekens zou kunnen zetten bij de hygiëne. Als eerste werd de soep geserveerd, althans zo werd het genoemd. Als er geen lepel in had gestaan had ik durven wedden dat het een schaaltje was om je handen in te wassen. Het bleek het warme water waar de dumplings in gekookt waren. Uit beleefdheid heb ik een paar happen genomen, maar warm water is gewoon mijn ding niet. Voor Chinezen is het echter de normaalste zaak van de wereld.

Met deze kennis wordt de uitvinding van de thee ineens een stuk plausibeler.

Lees ook :  Modieuze Mondkapjes

like Like
12 antwoorden
 1. Tine
  Tine zegt:

  Wat interessant! Warm water is wel heel erg goed voor je lijf, de dokter raadde me ooit eens aan om dat ’s morgens als eerste te drinken, warm water, maar vond het toch ook niet zo heel lekker dus nu doe ik gewoon 3/4 koud, 1/4 warm water!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)