Lekker en goedkoop in de armoekeuken: studentenprei

prei

vandaag in de rubriek lekker en goedkoop een recept van heel dichtbij: studenten prei!

Toen we –destijds- allemaal het huis verlieten om te gaan studeren, zwoeren we dure eden, dat we nooit, nee nooit meer aardappels zouden eten.
En dus aten we prutjes. Allemaal dezelfde prutjes. Met veel tomatenpuree

Nu waren mijn ouders op kookgebied beslist voorlopers. “macaroni” bijvoorbeeld, was geen vreemd buitenlands gerecht. Dus ik had die drang om met de keuken van mijn moeder (in feite mijn vader) te breken niet zozeer.
Ik was op vooral zoek naar goedkoop en lekker.

studentenprei


Ik at deze studentenprei voor het eerst op de studentenkamer bij Joppe, heb het recept verbeterd en ik eet het nog steeds. Wonderlijk genoeg, zat er  bij Joppe geen tomatenpuree in het eten. Misschien dat ik het daarom onthouden heb.

Nodig:

aardappelpuree
als arme student ( maar ook als werkende moeder) vond ik een pakje aardappelpuree, echt de uitvinding van de eeuw: goedkoop en snel. Dus geneer je niet: pak gerust een pakje. Maar als je echt wil maak  je het zelf.
prei
onder gemak dient de mens kocht ik als werkende moeder, kant en klaar gesneden prei. Als arme student, snee ik die prei zelf wel…
kaas
De kaas moet geraspt zijn en je moet er veel van hebben.
half appeltje
behalve als je voor meer dan 4 mensen kookt, dan heb je een hele appel nodig.
tijm
bij voorkeur vers

Wat moet je doen:

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Maak de aardappelpuree en fruit de prei.
* Zorg dat aardappelpuree en prei gelijktijdig klaar zijn !
* Vet een platte ovenschaal in
* Leg de aardappelpuree in de schaal, de prei er boven op
* Snipper de halve appel en verspreid die over de prei
* Strooi de tijm over appel en prei
*Dek het geheel af met een dikke laag geraspte kaas
*Wacht tot de kaas gesmolten is

en klaar ben je. Natuurlijk heb je restjes kaas gebruikt! Wil je tips o voedselverspillig te voorkomen? Kijk dan eens bij del leukste tips om voedselverspilling te voorkomen.

of lees : een vitaal beroep: kapper

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  ooooh dit klinkt heerlijk! ik hou enorm van goedkope en simpele recepten! Toevallig heb ik een paar prei-tjes in mijn tuin staan. Dus ik denk dat ik dit receptje eens ga uitproberen.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Lekker! Ik heb het meteen opgeschreven voor volgende week. De combi met een appeltje vind ik lekker. Ga ik deze week ook maken, maar dan in combinatie met bietjes. Overigens kocht ik altijd voorgesneden prei omdat ik zo baalde van het schoonmaken van prei, maar sinds ik de ‘easy’ manier (ooit gezien in de Allerhande) gebruik koop ik ze toch ongesneden (goedkoper :)

  Beantwoorden
 3. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik vind prei heerlijk. Maar dat geldt bijna voor alle groenten. Zelf ben ik met exotisch eten opgegroeid en kan ik soms echt naar de ”hollandse pot” snakken.

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik kook ook vaker met prei en dan ook het liefst uit de oven, ik ging op mezelf wonen toen ik werkte dus ha dik wel iets meer te besteden, al gaf ik weinig uit aan eten hoor, want wat gebruik je nu in je eentje. Meestal kookte ik voor een paar adem wat weer ideaal was voor de avond en nachtdiensten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)