Kon jouw moeder koken?

koken

Laatst kwamen manlief en ik tot de ontdekking, dat onze moeders, die zo verschillend waren als dag en nacht, een overeenkomst hadden: Ze konden niet koken. En ze vonden koken een het vreselijk vervelend
Ze kookte saai eten. Heel saai eten. Elke dag aardappels, groenten waar weinig smaak aan zat en een stukje vlees…

We bedachten dat onze moeders ook niet zoveel keus hadden als wij. Ons staat tenslotte de hele wereldkeuken ter beschikking. Maar op deze verontschuldiging voor onze moeders kwamen we terug. Ze hadden specerijen, ze hadden uien, ze hadden spek.. Allemaal smaakmakers eerste klas.
Zaken waarmee onze grootmoeders wel lekker konden koken, dat vonden we nog het vreemdst.

Van niks kan je niks maken??

Toeval bestaat niet, een paar dagen later zat ik met een vriendin in de sauna, en kwam het gesprek op moeders. “Mijn moeder kon absoluut niet koken”, zei mijn vriendin. Zij dacht dat dat aan de armoede thuis lag. Van niks kan je nu eenmaal niet zoveel maken. Armoede vond ik geen excuus en toen zij er over nadacht, zij ook niet. Ze hadden thuis een moestuin, met verse groenten en fruit voor het oprapen.

Op de een of andere manier was men in de 50-er 60-er jaren niet zo geïnteresseerd in eten, denk ik. En er waren natuurlijk veel minder kookboeken, laat staan tv-programma’s om het van te leren.

Een hilarisch verhaal over pasta koken

In een oud Polygoonjournaal werd getoond hoe Twentse vrouwen les kregen in het bereiden van pasta. Water koken, zout erbij, macaroni erin, 11 minuten laten staan, afgieten.
Voor een van de vrouwen een regelrechte eye-opener: “O je moet het kóken,” riep ze uit, “Ik vond het al zo knapperig!”

Dus voor een deel kookte onze moeders belabberd uit onwetendheid. En – denk ik – door onze oer-Hollandse cultuur: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!
Maar inmiddels boeit het mij en ben ik op onderzoek uit.

De stand moeders die niet konden koken tegen moeders die wel konden koken is nu
3-2

Help me en tel verder!

lees ook : Ik ben een hysterische moederkloek

like Like
8 antwoorden
 1. Female1
  Female1 zegt:

  Nee, mijn vader kan het stukken beter. Smaakt ook lekkerder en probeerde meer uit.
  Want na zijn herseninfarct alweer heel wat jaartjes geleden weigert hij nog te koken.

  Beantwoorden
 2. Dyonne Bakker
  Dyonne Bakker zegt:

  Mijn moeder kan wel echt goed koken. Ik ga er daarom ook nog elke week minimaal een keer eten haha. Allerlei soorten gerechten en zeker niet saai :)

  Beantwoorden
 3. Krystle
  Krystle zegt:

  Mijn moeder kan wel lekker gehaktballen maken en groentesoep. Mijn moeder is nog niet zo oud en maakte weleens iets anders uit een kookboek, maar wij waren slechte eters….

  Beantwoorden
 4. Farah
  Farah zegt:

  Vroeger wisten ze vast ook niet beter, hun wereldje was zo beperkt – wij kunnen tegenwoordig zelfs live op youtube, instagram of facebook met een kok mee kijken die aan de andere kant van de wereld zit…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)