fbpx
Huis en tuin

Kon jouw moeder koken?

Felice
Geschreven door Felice

Laatst kwamen manlief en ik tot de ontdekking, dat onze moeders, die zo verschillend waren als dag en nacht, een overeenkomst hadden: Ze konden niet koken.
Ze kookte saai eten. Heel saai eten. Elke dag aardappels, groenten waar weinig smaak aan zat en een stukje vlees…

We bedachten dat onze moeders ook niet zoveel keus hadden als wij. Ons staat tenslotte de hele wereldkeuken ter beschikking. Maar op deze verontschuldiging voor onze moeders kwamen we terug. Ze hadden specerijen, ze hadden uien, ze hadden spek.. Allemaal smaakmakers eerste klas.
Zaken waarmee onze grootmoeders wel lekker konden koken, dat vonden we nog het vreemdst.

Van niks kan je niks maken??

Toeval bestaat niet, een paar dagen later zat ik met een vriendin in de sauna, en kwam het gesprek op moeders. “Mijn moeder kon absoluut niet koken”, zei mijn vriendin. Zij dacht dat dat aan de armoede thuis lag. Van niks kan je nu eenmaal niet zoveel maken. Armoede vond ik geen excuus en toen zij er over nadacht, zij ook niet. Ze hadden thuis een moestuin, met verse groenten en fruit voor het oprapen.

Op de een of andere manier was men in de 50-er 60-er jaren niet zo geïnteresseerd in eten, denk ik. En er waren natuurlijk veel minder kookboeken, laat staan
tv-programma’s om het van te leren.

Hilarisch is het volgende verhaal
In een oud Polygoonjournaal werd getoond hoe Twentse vrouwen les kregen in het bereiden van pasta. Water koken, zout erbij, macaroni erin, 11 minuten laten staan, afgieten.
Voor een van de vrouwen een regelrechte eye-opener: “O je moet het kóken,” riep ze uit, “Ik vond het al zo knapperig!”

Dus voor een deel kookte onze moeders belabberd uit onwetendheid. En – denk ik – door onze oer-Hollandse cultuur: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!
Maar inmiddels boeit het mij en ben ik op onderzoek uit.

De stand moeders die niet konden koken tegen moeders die wel konden koken is nu
3-2

Help me en tel verder!

lees ook : Ik ben een hysterische moederkloek

Like

Over de auteur

Felice

Felice

8 reacties

Geef een reactie