De armoe keuken: toetjes

toetjes

Toetjes horen duidelijk niet thuis in de armoe-keuken.
En dat is natuurlijk logisch.
Toetjes is iets extra’s en het nare van armoe is, dat extraatjes er niet nu eenmaal niet  bij zijn…

Werden er vroeger dan helemaal geen toetjes gegeten, vraag je je af. Dat klopt wel een beetje.
De Griekse filosoof Hippocrates gaf al het advies om na de maaltijd wijn met specerijen en suiker te nuttigen om zo de spijsvertering te bevorderen. Maar echt gebruikelijk is dat ooit geworden. Wel werd het bij de rijken zo rond de 17de eeuw gebruikelijk om meerdere gangen te serveren. En daar hoorde dan wel een nagerecht bij. Maar dat was niet voor de armen….

Is dat zo? Ik vraag het me af. Volgens mij is de neiging om er een feestje van te maken, bijna bij ieder mens ingebakken. Hoe zouden mensen vroeger een toetje hebben gemaakt met bijna niks? Het is best een leuke vraag om jezelf te stellen.

geen toetjes zonder suiker natuurlijk

Het begint bij suiker. Suiker was/is duur, hetzelfde gaat op voor honing. Waar zou je dan je toetje mee moeten zoeten? Met fruit misschien! Vooral rood fruit, bramen, frambozen en aardbeien, zijn heerlijk zoet, alleen, helaas, kort te krijgen.

 In de middeleeuwen was de mispel geliefd om haar zoete smaak. Nu vind ik persoonlijk een mispel niet erg lekker, maar je kookt er inderdaad heel gemakkelijk een zoete prut van, waarmee je de boel kan opleuken. Het lijkt een beetje op appelmoes en dat is natuurlijk ook zoet.

Naast suiker hebben we ook room nodig voor een smakelijk toetje te maken. Room is natuurlijk veel te luxe voor onze armoe keuken….Maar een beetje melk? Dat moet kunnen. Warme melk binden met restjes brood brood van gisteren, of met wat rijst…vers fruit of zoete mispel puree of gebakken appeltjes…Het begint wat te worden.

Voor mijn gevoel is het al lekkerder dan Saroma pudding, wat denk jij?

meer lezen over toetjes? lees dan het hilarische blog : de mannen en de reepjespudding

like Like
9 antwoorden
 1. henk
  henk zegt:

  Als kind vond ik die saromapuddinkjes heerlijk, nu ben ik blij dat er wat dat betreft veel meer keus is;-) Maar een toetje hoeft toch niet perse ‘slecht’ te zijn qua ingredienten? Het woord zegt het al, het is iets toe, dus dat kan ook yoghurt met fruit zijn, of fruit uit de oven

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik ben dol op toetjes, vooral Almhof vind ik erg lekker, maar we proberen er toch mee te minderen want het suikergehalte is natuurlijk behoorlijk hoog in zo’n romig toetje.

  Beantwoorden
 3. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Mijn jongens zijn dol op vla in allerlei verschillende smaken, van citroen tot luchtig toetje en dat eten ze dan met slagroom, hagelslag en vlokken . Soms ook Griekse yoghurt met natuurlijk ook van alles erop en eraan

  Beantwoorden
 4. Frederique
  Frederique zegt:

  Dit stuk doet me denken aan een artikel die ik een paar dagen op het nieuws las – het ging over dat gezonde voeding steeds duurder wordt tav ongezonde voeding. Met andere woorden, binnenkort eten we als armoezaaiers alleen nog maar toetjes ;)

  Mijn moeder maakte vroeger een heerlijke taart met oud brood en chocolade. Het heette ‘gateau Créole’, ik weet het recept niet maar mocht je het ooit tegenkomen – proberen, heerlijk en goedkoop toetje!

  Beantwoorden
 5. Daisy de Vos Burchart
  Daisy de Vos Burchart zegt:

  Toetjes niet voor de armoe?

  Ik ben het daar niet zo mee eens eigenlijk..

  Denk dat het vooral een kwestie is voor prioriteiten stellen ;-)

  Elke dag een schaal ijs hoeft niet maar een paar biscuitjes bij de koffie volstaat ook wel voor de volwassenen ;-)

  Voor kids is een schaaltje vanille vla vaak al voldoende of yohurt met een scheutje ranja ( dit zijn typische voorbeelden die ik wel eens voorbij zie komen online :) )

  Je wordt vanzelf wel creatief volgens mij als je het wat minder breed hebt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)