Lekker en goedkoop in de armoe keuken: de broodsalade

broodsalade

De broodsalade oftewel de panzanella.
Een zo beroemd gerecht dat het tegenwoordig zelfs in restaurants op het menu staat. Tijdens een vakantie in Italië kregen wij eens een schaal van een heel aardige Italiaanse mama-mia. We hebben geen kruimel over gelaten

Brood in de sla

Het is grappig dat wij in Nederland van alles in de sla gooien: doperwten, mais, sperziebonen, witte bonen, ja zelfs restjes pasta…(denk niet dat ik dit nu aanraad), maar nooit eens oud brood…

De meeste recepten voor broodsalade die je zal vinden raden aan om het brood in stukje te snijden. De mama-mia die ons in Italië trakteerde was veel ijveriger, zij had het brood verkruimeld.
En gelijk had ze: op die manier konden de smaken veel beter intrekken en had je echt niet het gevoel dat je nu hompjes oud brood aan het wegwerken was.

Wat heb je nodig voor je broodsalade?

Een paar sneetjes oud brood
tomaten
olijven

Zo nu heb je de basis. Verder mik je er alles in wat je nog over hebt en wat je lekker vindt.
Maak een dressing van wijnazijn, olie en beetje mosterd: giet die er over heen en laat de boel lekker lang intrekken.

Geen zin in broodsalade, maar je wil wel oud brood opmaken?

Maak boterhampizza’s!


Moet ik het uitleggen? Nou vooruit dan maar.
leg de oude boterhammen op de bakplaat. Druppel er olie overheen. Leg er tomaten op en fijngesneden olijven, een restje ham, of maak een blikje sardientjes open.
Als je boterham vol ligt, dan strooi je er wat Italiaanse kruiden( uit een potje over), dan weer een beetje olie( nooit kinderachtig doen over een beetje olie) en tot slot een laag geraspte kaas. ( bij voorkeur een restje, we hebben het tenslotte over de armoe keuken) schuif het geheel op ongeveer 200 graden, gedurende 10 minuten de oven in.

nog meer met oud brood? Lees Broodsoep of lees : langs de kant van de sloot

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)