Lekker gourmetten met de familie

gourmetten

Lekker gourmetten, met en zonder vlees!

Gourmetten is in veel gezinnen een ander woord voor: gezellig samen aan tafel. En dat klopt.
Want je doet het lekker op je gemak allemaal samen. En je kan er heerlijk de hele avond de tijd voor nemen.

Terwijl je samen lacht en praat en wie weet gewoon een spelletje tussendoor speelt, grilt en bakt iedereen naar hartenlust. Vroeger toen de kinderen nog klein waren, gebruikten wij het gourmetstel vooral om pannenkoeken te bakken. Dat deden we vaak als er vriendjes of vriendinnetjes bleven logeren.
Met z’n allen om het gourmetstel. Spek, kaas, appel en rozijntjes, stroop, basterdsuiker op de tafel. En dan maar kijken wie de meeste pannenkoeken op kreeg.

Omdat het natuurlijk hele kleine pannenkoekjes zijn, werden makkelijk hoeveelheden van wel 10 pannenkoeken gehaald! Kijk, daar kan je mee thuiskomen.

Het gourmetten werd minder toen zoonlief serieus vegetariër werd. Na de pannenkoeken zag ik het toch altijd als een vlees-gebeuren. Met sla en sausjes en stokbrood uiteraard. Hmmm, terwijl ik dit zo zit te schrijven, krijg ik er toch ineens een trek in!

Achteraf gezien was het trouwens behoorlijk kortzichtig van mij om het gourmetten als vlees-gebeuren te classificeren.  Maar ja intussen ben ik een overtuigd flexetarier. En heb ik ontdekt dat er heerlijke gourmetrecepten zijn zonder vlees. Wat denk je van groenten spiesjes, maïskolfjes en falafel, om te beginnen? En notenburgertjes en een heerlijke omelet? Gepaneerde brie? Aubergines met mozzarella? Echt als je er even induikt is er zoveel mogelijk!

En het fijne is: de vleeseters kunnen gewoon van hun saté en biefstukje blijven genieten!

gourmetten voor iedereen

Nergens boze of teleurgestelde gezichtenHoe gezellig samen tafelen rondom het gourmet stel ook is: minstens een iemand heeft in de keuken gestaan: salades gemaakt, brood gesneden, sausjes geroerd. Daar kan je als in-de-keuken-staander ook wel eens geen zin in hebben…In zo’n geval kan je het jezelf ook eens gewoon makkelijk maken en een gourmetschotel bestellen

De laatste paar jaren, moet ik toch wel in de gaten houden, hoeveel en wat ik eet. De pondjes komen er makkelijker aan dan dat ze eraf vliegen! En bij het gourmetten, lekker dooreten, eet je al snel wat meer dan de bedoeling is.
Ik heb daar het volgende op gevonden:
1) zet niet teveel stokbrood op tafel, daar knabbel je makkelijk veel te veel van weg
2) over knabbelen gesproken: zet behalve de bekende snoeptomaatjes en komkommers ook in lange repen gesneden winterwortel op tafel, stengeltjes bleekselderij ( combineert zo lekker met kaas) en/of stukjes venkel. Dat knabbelt verantwoord en caloriearm.
3) sausjes zijn zo lekker, maar zo calorierijk! Maak ze zelf van half mayo-half yoghurt. Mijn knoflook saus van half mayo, half magere yoghurt is beroemd! ( mijn geheim: wees niet zuinig met de knof, gooi er een flinke schep Dijon mosterd aan in, wat citroensap en verse bieslook.

Heel veel gourmet plezier!
En de afwas? Nou die mogen de kinderen doen!

lees ook eens over seksspeeltjes

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)