Zomertrends op het gebied van zonneschermen en terrasoverkappingen

zonwering

Zon is natuurlijk heerlijk, maar soms heb je toch wel behoefte aan wat zonwering.

Onze zomers worden steeds zonniger en warmer. Op zich is dat goed nieuws voor zonliefhebbers met vliegangst, wat de consequenties zijn op de lange termijn is een ander verhaal. Zonlicht is van groot belang voor onze gezondheid, teveel zon is helaas niet goed voor onze huid. Dus wordt het tijd voor zonwering, en dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een zonnescherm of terrasoverkapping. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je er haast door … verblind raakt! We helpen je op weg met praktische informatie over verschillende soorten zonwering, van budget naar luxe.

Welke soorten zonneschermen zijn er?

Bij een zonnescherm zijn dit soort systemen leverbaar:

 • Knikarmscherm
 • Schaararmscherm
 • Schaduw doek
 • Schaduw scherm
 • Verticale screens

Deze schermen zijn vaak niet permanent aanwezig, of inklapbaar zodat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Bij een terrasoverkapping zijn dit soort systemen leverbaar:

 • Aanbouw met overkapping
 • Glas
 • Kunststof
 • Lamellen
 • Screens
 • Vrijstaand

Dit zijn voornamelijk vaste constructies die wel/niet vast aan de gevel gemonteerd worden. Wanneer het een huurwoning betreft is het mogelijk dat hiervoor toestemming nodig is van de verhuurder.

En dan zijn er ook nog jaloezieën voor buiten, elektrische rolluiken, markiezen en andere types. Wat de keuze betreft zijn er dus volop mogelijkheden, misschien wel té veel… Daarom zijn hier enkele aandachtspunten om de juiste keuze te maken:

 • Hoeveel zon je wilt tegenhouden: Zonlicht is goed, maar UV-straling is gevaarlijk. Je kunt het terras geheel verduisteren, maar dan kun je net zo goed binnen gaan zitten. Bedenk goed hoeveel licht je wilt filteren om voldoende natuurlijk licht te behouden zonder er last van te hebben.
 • De hoeveelheid wind: Een flinke storm kan een zonnescherm van de gevel trekken. Bepaal dus vooraf hoeveel wind er kan waaien. Wanneer het vaak waait kun je beter voor een overkapping met stabiele pilaren kiezen in plaats van een uitklapscherm.
 • Of het een permanente oplossing moet worden: Zonwering is bedoeld om zonlicht te blokkeren, een terrasoverkapping houdt het terras ook droog en vrij van sneeuw, om maar enkele voordelen te noemen. Met een gemotoriseerd systeem zoals Somfy die maakt voor outdoor toepassingen, kun je het systeem laten staan met toch de mogelijkheid de zonwering naar voorkeur in te stellen.
 • Maak een koppeling met huisautomatisering: Bij smart home apparatuur wordt doorgaans aandacht besteed aan binnen, toch kunnen slimme toepassingen juist in de tuin veel mogelijkheden bieden. Daar kun je verder op deze pagina meer over lezen.

Kies jij ook voor automatisch?

Er zijn goedkope oplossingen die als zonwering dienst doen. Toch zijn we geen fan van de meeste budget producten. Het gebrek aan comfort en kwaliteit betekent vaak dat deze oplossingen nauwelijks gebruikt worden. Dan is het ook nog een dure investering natuurlijk. Kies liever voor een systeem dat echt aansluit op jouw voorkeuren, dan geniet je veel meer én langer van een zonnescherm of terrasoverkapping. De prijs/kwaliteitsverhouding moet doorslaggevend zijn, niet alleen de prijs.

Neem bijvoorbeeld elektrische zonwering. Dat kost wat meer, maar daar krijg je wel veel gebruiksgemak voor terug. Daarnaast betekent een systeem waar je zelf niet aan hoeft te komen doorgaans ook een langere levensduur, omdat een elektrische motor het systeem minder belast dan bij manuele bediening het geval is. Een ander voordeel bereik je met automatisering en bediening op afstand. Wanneer het plotseling betrekt en hard gaat waaien, dat is het handig als je de zonwering kunt inklappen wanneer je buiten de deur bent. Of automatiseer deze handeling door een windmeter te installeren. Somfy maakt allerlei handige gadgets voor veilige en praktische oplossingen in iedere tuin.

Smart home zonwering

We hebben zojuist al even de voordelen van automatisering genoemd, we kunnen hier nog een stuk verder in gaan. Wellicht heb je binnen in huis al een set Hue smart lights hangen. Er zijn ook slimme lampen die geschikt zijn voor gebruik buiten, al dan niet met een waterdichte behuizing. Er zijn overkappingen die je kunt voorzien van inbouwspots, luidsprekers en zelfs terrasverwarming. Zo creëer je kostbare meters bij je woning, voor veel minder geld dan verhuizen naar een groter huis.

Inbouw ziet er netjes uit, het kent wel beperkingen. Zo zul je altijd maatwerk producten moeten aanschaffen, vaak van het merk zonwering en voor de hoofdprijs. Het is mogelijk om losse producten aan te schaffen en deze zelf te installeren. Daar komt wel wat meer uitzoekwerk bij kijken, je kunt er zeker je voordeel mee doen. Dit geldt voor zowel de kosten als de mogelijkheden. Let buiten altijd op bestendigheid tegen neerslag wanneer dit van toepassing is, bij smart home apparatuur dient de verbinding buiten ook goed te zijn.

Zonder zon is er geen leven, toch wil je soms even de schaduw opzoeken. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden voor zonneschermen of terrasoverkappingen.

lees ook eens : lekker loungen, een moeder zoon project

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)