lekker en goedkoop: koken met kruidnagel

kruidnagel

Je zou bijna geloven dat de kruidnagel een oer-Hollands kruid is, zo veel en zo vaak gebruiken we hem in allemaal Hollandse gerechten.
Ik noem maar speculaas en rode kool…

het is ook ene specerij met een beetj enostalgisch geurtje vind ik. Bij mijn oma in de keuken snoven wij graag aan dat gele busje…

Maar Nederlands is het zeer zeker niet, de kruidnagel groeit en bloeit alleen in de tropen. En dan nog niet eens overal. Kruidnagels groeien van oorsprong op de Molukken, daar komen nog steeds de meeste vandaan, maar je vindt ze ook op Madagaskar, Tanzania (voornamelijk op de eilanden Zanzibar en Pemba), Sri Lanka, Maleisië en Grenada.

Het alleen recht op kruidnagels

Nou hebben wij Hollanders wel iets met die kruidnagel. In 1692 veroverde onze Oost-Indische compagnie de Molukken op de Portugezen. Wij vonden dat een heldendaad, de Portugezen dachten daar anders over… Hoe dan ook, de Nederlanders verboden onmiddellijk het uitvoeren van kruidnagelbomen. Om duidelijk te maken dat het menis was, stond daar de doodstraf op.
Zo bezat Nederland bijna 100 jaar  het alleenrecht op kruidnagels.

Hoe groeien ze

Het duurt minstens zes om zelfs acht jaar, voor een kruidnagelboom vrucht draagt. Maar dan heb je ook wat! De boom kan honderd jaar oud worden.

Koken met kruidnagel

Koken met kruidnagel hoort zeker in de categorie lekker en goedkoop, je hebt namelijk maar heel weinig van nodig om resultaat te boeken. Ik gebruik zelf bij voorkeur een hele kruidnagel die ik na het koken weer uit het eten of de bisschopswijn vis. Ik vind het spul er gemalen gewoon niet zo fris uitzien in wijn of rode kool. Je ziet dan van die bruine korreltjes, die ook nog eens blijven drijven… In gebak kan je wel beter gemalen gebruiken. Dan verdeel je de smaak beter

 Even een handigheidje: een hele kruidnagel geeft evenveel smaak af als een kwart theelepel gemalen!

Teveel kruidnagel in het eten?

Aaiiii, daar is dan niet zo veel meer aan te doen….Het spul smaakt nu eenmaal sterk. De enige oplossing is eigenlijk: meer maken.
Dus nog een fles rode wijn in de bisschopswijn, nog een paar appeltjes bij de rode kool…
Ik ben nooit voor eten weggooien, maar als ik zou uitschieten met de bus kruidnagelpoeder zou ik het overwegen…Ik zei toch….je hebt maar een heel klein beetje nodig!

lees ook : zijn zooi jouw zooi

like Like
9 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Als indo ontbreekt kruidnagel uiteraard niet in mijn kruidenkabinet. Ik gebruik het vaak bij Aziatische gerechten zoals Vietnamese Pho Soup, Indiase Masala Chai, Indische stoofgerechten en indo zoetigheden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)