Tuin ideeën: zelf zaaien

zelf zaaien

zelf zaaien: leren door doen

Zoals met heel veel hobby’s het geval is, is tuinieren een hobby die je zo duur en zo goedkoop kan maken als je zelf wil.
De meeste tuinders die ik ken, geven natuurlijk geld uit aan hun hobby, maar vinden het eigenlijk nog leuker, zo voordelig mogelijk te tuinieren.

Grote tuincentra worden doorgaans door tuinders vermeden. Wat hebben we er te zoeken, tuinkabouters?? Ha! Wij weten allang dat die het werk niet doen…

In grote tuincentra leg je al snel een paar euro neer voor een plant. Oké dan heb je een grote plant, dat vult dan wel weer lekker. Maar in een beetje tuin, heb je er een heleboel nodig…
Dat was ooit de reden dat ik begon met zelf zaaien

Zelf zaaien

Toen ik begon met zelf zaaien, ging zo ongeveer alles mis wat er mis kan gaan. Zaad dat helemaal niet opkwam, zaad dat wel opkwam maar direct slap ging hangen. Zaad waarbij ik te lang wachtte om het uit het kleine potje te halen. Deze lijst kan ik moeiteloos aanvullen. Ik heb echt wel eens gedacht dat zelf zaaien niet voor mij was weggelegd.
Laat je er niet door weerhouden! Want al doende leert men.

Je hebt je fouten nodig.

Als ik heel eerlijk ben, kan ik je niet zeggen, hoe je nu precies te werk moet gaan, als je zelf je tomaten, zinnia’s duizendschonen en sperziebonen wil opkweken. Het enige wat ik je kan vertellen, is dat je het gewoon moet doen!
Het aloude ”al doende leert men”, gaat hier echt op. Gewoon proberen en fouten maken en je zal zien, net als ik , ontwikkel je een fingerspitzengefühl, waardoor je op een dag, als vanzelf je bloemen en planten opkweekt. Alsof je nog nooit anders gedaan hebt!

Weinig dingen zijn zo leuk als zelf  zaaien.

Ik vind zelf zaaien echt zo leuk! Het is in feite weinig werk: stort wat potgrond in een bak, strooi de zaadjes erin, zet in het licht en geeft water.

En dan ga je kijken, iedere dag zeker twee keer. Om heeel voorzichtig, piepklein groen tevoorschijn te zien komen. Groene sprietjes, die zich langzaam aan naar boven worstelen: het wonder van het leven
wil je zelf een tuinplan maken ? kijk eens bij Lindasachrijft !

like Like
5 antwoorden
 1. Marit Manche
  Marit Manche zegt:

  Ik heb dit jaar en paar aardappels laten kieme, wortels en venkel probeer ik te laten wortelen en bosuitjes en knoflook laten wortelen en in de grond gezet 👏🏻

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)