Modemeisje en de drie keuzes

nieuwe kleren

Nieuwe kleren, of toch maar tweedehandsjes? Het is een duurzaam dilemma, net zoals die plastic wasknijpers.

Want we weten allemaal dat kleding industrie enorm en dan bedoelen we enorm, vervuilend is. En dat er kinderhandjes aan te pas komen om onze leuke zomerblouses keurig om te zomen.
Dat weten we allemaal, maar ja, we kunnen moeilijk in onze blote gat rond lopen, we moeten toch iets aan…

Dan maar een jute zak?

 Laten we eerlijk zijn: we willen ook iets leuks aan. Natuurlijk kunnen we ons technische gesproken, zonder problemen in een jute zak hullen, waar we drie gaten in hebben geknipt. En waar we – een mens moet toch ook iets gezelligs hebben – een gordijnkoord omheen hebben geknoopt.
Technisch gesproken voorkomt dat, dat we in onze blote kont over de aardbol moeten wandelen.

Zonder dollen: we willen  kleren aan, bij voorkeur leuke en we moeten kleren aan, vanwege de kou en de keurigheid. Grofweg hebben we dan drie keuzes.

De drie keuzes

Keuze 1 is naar de Primark te rennen en  te kijken hoeveel je voor 50 euro kan kopen.
Dat lost het probleem van de hoeveelheid kleding op, maar tja dat is weinig duurzaam …
Hoe doen we dat zonder al te vervuilend bezig te zijn?

Keuze 2 is natuurlijk dat we duurzame kleding kopen, maar hoe doe je dat. Een van de lastigste dingen vind ik zelf, dat het heel moeilijk is na te gaan, welke kleding nu echt duurzaam is.

Duurzame nieuwe kleren?

Voor mij is kleding duurzaam als ze op een niet al te vervuilende wijze gemaakt is en als ze lang meegaat.  Dit laatste in tegenstelling tot de goedkope merken die er voor geproduceerd worden dat het kledingstuk na een paar keer wassen uit elkaar valt.
Als je wilt weten bij welke merken en winkels je dan moet zijn, Google je even op “wat is duurzame kleding” en je vindt meer tips dan je kan lezen.
Maar hoe je het ook wendt of keert: dat is beslist duurder dan de Primark en haar soortgenoten.

Tweedehandskleding is ook duurzaam

Tweedehands is zeer zeker duurzaam, maar tja……er hangt zeg maar een luchtje aan…. Veel mensen vinden tweedehands kleding toch een beetje…nou-ja, nou je weet wel, hmmhum…vies. Armoedig… Sneu… Persoonlijk begrijp ik dat niet. Kleren zijn vies totdat ze gewassen zijn. Niemand ziet aan jouw kleding dat er eerst iemand anders in heeft gelopen.

Mijn advies is altijd: combineer de mogelijkheden en ga zo min mogelijk naar de Primark.

Lees ook eens: wat is de trend op Google?

like Like
1 antwoord
 1. Irene
  Irene zegt:

  Ik vind tweedehands kleding juist wel wat hebben, de kans dat je dan hetzelfde aan hebt dan je buurvrouw wordt ook een stuk kleiner. Ik heb een rok ooit jarengeleden van een vriendin gekregen, die vond dat hij voor haar te lang was, die ik nog steeds draag en hij ziet er bepaald niet armoedig uit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)