Vrouwen en werk: van 1500 tot 1700

vrouw en werk

In vrouwen en werk in de Middeleeuwen heb je kunnen zien, dat vrouwen, hoewel ze niet veel rechten hadden, toch wel het bedrijf van hun man konden voortzetten.

In die tijden, was – en  dat is moeilijk voor te stellen – werk en wonen niet gescheiden zoals nu.
Bij boerderijen is dat natuurlijk nog steeds zo. En iedereen die ongeveer van mijn leeftijd is, weet nog dat de bakker boven de bakkerswinkel woonde.
Zo was dat einde Middeleeuwen ook. Mensen die geen eigen bedrijf hadden, werkten voor mensen die dat wel hadden en woonden daar ook vaak bij in.
Het is pas later in de geschiedenis (tijdens de industriële revolutie) dat er werk ontstaat dat niet aan huis gebonden is, maar ergens anders plaats vindt.

Vrouw en werk: de boerderij

Terug naar de boerderij. Op een boerderij waren de taken tussen mannen en vrouwen verdeeld.
Daarbij deden de vrouwen het werk “binnen”, dat wil zeggen de zorg voor de tuin, het vee en het hele reilen en zeilen van de boerderij. De mannen deden het zware werk op het land en…brachten e spullen naar de markt.
Vrouwelijk personeel op de boerderij woonde in bij de boer en de boerin. Mannelijke knechten waren vaak seizoensarbeiders, die los werden ingehuurd, op het moment dat ze nodig waren. Dagloners werden ze genoemd. Ik zeg wel eens: De ZZP-er van vandaag, is de dagloner van gisteren…

Vrouwen (en kinderen) van dagloners moesten de karige inkomsten van de heer des huizes aanvullen met extra werk: spinnen, breien, wassen, naaien of vlas bewerken, maar ook manden vlechten of netten boeten.

Het was geen ruim en prettig bestaan en het is dan ook niet gek dat veel boerenknechten hun vrouwen wegtrekken naar de steden. Daar was meer en andersoortig werk te vinden.

Werk was voor bijna alle vrouwen van levensbelang, niet alleen omdat de meeste mannen niet genoeg verdienden. Maar ook omdat er geen voorzieningen waren voor weduwen…

Lees ook eens: de kunst van een gesprek voeren

like Like
Like
2
12 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Het leek me vroeger niet zo’n makkelijk bestaan, veel dingen waren minder goed geregeld of bestonden gewoonweg niet (weduwen, ww, etc.).

  Beantwoorden
 2. Carolien
  Carolien zegt:

  Interessant om te lezen! Zo fijn dat vrouwen nu ook ‘gewone’ banen kunnen hebben, al moet er nog steeds veel veranderen.

  Beantwoorden
 3. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Interessant om te lezen! Deze tijden mogen we van geluk spreken. We zijn van heel ver gekomen, al is er nog steeds werk aan de winkel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)