Ben ik nou gek?

gek

als je alleen nog maar kan denken: ben ik nou gek?

Soms zeggen mensen dingen, waar door ik letterlijk met stomheid geslagen ben.
Ken je dat ? Dat je naar adem hapt en alleen maar kan denken: ben ik nou gek??

Tegen mijn aard in, weet ik dan ook helemaal niks meer te zeggen. Ja, als ik al weer kilomters verder ben. L’esprit de l’escalier noemen de Fransen het  poetisch. De geest op de trap. als je de trap afloopt, het huis uit, ja dan weet je wat je had moeten zeggen.

Had moeten is hier het codewoord, want de harde waarheid is, dat ik niks zei. Helemaal niks.

ik ben nie-gek…


Jarenlang heb ik de mogelijkheid gehad om dit verschijnsel bij mezelf te bestuderen en te verklaren.
Ik aarzel de verklaring met jullie te delen, want die is meer dan een beetje arrogant.
Maar ik weet echt niets meer te zeggen, wanneer de tegenpartij iets zegt wat werkelijk oerdom is. Zo dom, dat je je niet kan voorstellen dat mensen dit echt denken. en dan denk ik dus: ben ik nou gek?
Zie ik enige herkenning bij jullie schemeren?? Herken je dat gevoel van “hoe kom je daar nu bij, hier snap ik niks van, ben ik nou ….??”

Gelukkig, wij begrijpen elkaar.
Ik had het van de week weer eens aan de hand. Een kennisje van mij zegt op Facebook, die 1,5 meter is toch onzin. So far so good er zijn mensen die dat denken. Daar kan je nog met elkaar over discusieeren.
Maar dan komt het: want het is toch allemaal zo goed als voorbij….

En dan ben ik dus stil.  Helemaal stil. ben ik nou gek??? Gelukkig is het op Facebook, anders dan in een gesprek, gewoon mogelijk om even rustig na te denken en niet direct te reageren. Alhoewel…als ik zo links en rechts reacties van mensen lees, is dat niet bepaald een voorrecht waar iedereen gebruik van maakt…

Na lang nadenken zet ik er onder: In Nederland wel, maar het onaardige van virussen is, dat die zich niks van grenzen aantrekken.
Zou zij mij begrijpen? Of is zij nu stil van zoveel dommigheid van mijn kant?
en denkt ze bij zichzelf: ben ik nou ….

like Like
Like
2
9 antwoorden
 1. Monique
  Monique zegt:

  Ow boy.. Ik zie die opmerkingen ook hier en daar voorbij komen… vreemd. En er valt waarschijnlijk ook geen gesprek mee aan te gaan.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Als je nu zegt dat je het vervelend vindt om steeds 1,5 meter afstand te moeten of dat je aangeeft dat je merkt dat het verwatert, dan begrijp ik dat, maar om te zeggen dat het onzin omdat het toch bijna voorbij is… tja, dan gaan mijn nekharen wel wat overeind.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik herken die gedachte zeker. Het is een onthutsende gewaarwording… Een beetje zoals wanneer iemand aankondigt dat de aarde plat is.

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Mooi hoe de Fransen het zeggen, dat wist ik niet, maar zo is het wel. Ik sta echt soms met stomheid geslagen na opmerkingen van mensen en dan loop ik weg en denk, ik had dit of dat moeten zeggen. Ik herken dit artikel dus helemaal!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)