Duurzaam dilema

duurzaam

Duurzaam, het is niet altijd eenvoudig om duurzaam bezig te wezen. Ik wil graag mijn bijdrage aan het behoud van de aarde leveren. Maar soms stuit ik dan op duurzame dilemma’s

Duurzaam kleding kopen

Kleding is een vervuiler van de eerste orde, ik vertel geen nieuws. Wanneer je duurzaam kleding wil kopen, dan is het advies: koop tweedehands.
Een advies dat aan manlief en mij wel besteed is. Vol enthousiasme schaften we in een leuke Brusselse vintage winkel, prachtige kabeltruien aan, voor 15 euro de kilo.

We waren er blij mee, droegen ze vaak. Echter na een jaar of drie, gaven ze definitief de geest.
Helemaal niet raar: een goede trui kan een flink aantal jaren mee, maar  ja,  bij een vintage trui zijn een aantal van die jaren al door de vorige eigenaar opgebruikt…
Ze zijn leuk, die vintage truien, ze zijn goedkoop, ze zijn duurzaam, maar ze gaan niet lang mee.

Duurzaam dilemma 1

Is het niet veel slimmer om een trui, jas, jurk nieuw te kopen en een exemplaar aan te schaffen, wat 10 jaar mee gaat. Scheelt ook heel veel winkelen. Dat is een bijkomend voordeel, want ik heb een hekel aan winkelen.

Duurzaam dilemma 2

Oké, het is dus waarschijnlijk duurzamer om een keer veel geld uit te geven en vervolgens een kledingstuk te hebben wat jaren en jaren meegaat. Maar, en daar zit ik mee, hoe weet ik dat een kledingstuk de tand des tijds zal doorstaan? Mijn ervaring als moeder-van-een-modebewuste-puber, heeft mij geleerd, dat lang niet ieder duur kleding stuk ook duurzaam is…(die dure DIESEL broek die binnen twee weken scheurde…)

Vraag

Het zou mij helpen als er in kledingstukken een label zou hangen waarop stond: “Gaat gegarandeerd X aantal jaren mee. Zo niet krijg je je geld terug”. Wat denken jullie, zou het mogelijk zijn, in het kader van klimaat en duurzaamheid om dit voor elkaar te krijgen. Of kan ik voor de zekerheid beter vintage blijven winkelen?

verder lezen over duurzaamheid ? lees eens bij Mamsatwork

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)