Het helpt wel!

niks

We kunnen het toch ook niet helpen? We kunnen er toch niks aan doen, dat het milieu beschadigd en bedreigd wordt? Wat kan ik nu als eenzame consument? Niks helemaal niks!

Ik weet ook heus wel dat we minder vlees zouden moeten eten.  Maar weet je hoe lastig is het is om vegetarisch te koken? En bovendien, als ik manlief geen vlees voorzet, dan is hij de rest van de avond niet te genieten. Tja waar kies ik dan voor? Bovendien heb ik laatst gelezen dat je helemaal geen dierlijke producten moet gebruiken, dus ook geen yoghurt en geen kaas. Hoe krijg je dan je eiwitten nog naar binnen? Ik wil heus wel hoor, maar laten we eerlijk zijn: wat helpt het, als ik geen kaas eet?
Niks, helemaal niks.

Mijn buurvrouw zegt dat ze vliegschaamte heeft, die gaat maar een keer in de 7 jaar met een vliegvakantie. Heel mooi van haar natuurlijk, maar wat helpt het?
Als ik naar de rijen op Schiphol kijk, maakt die vakantie van haar ook niks meer uit.

Er zijn mensen die zeggen dat die vliegvakanties duurder moeten worden, links gelul, als je het mij vraagt. Wat moeten we dan? Met de trein?? Laat me niet lachen. Met de trein naar de Azoren, hoe zie je dat voor je?
En trouwens weten jullie wat die oceaanstomers aan milieuvervuiling met zich mee brengen? Laten ze daar eerst maar eens wat aan doen. Ik als kleine burger, maak toch het verschil niet…..

Het maakt niks uit

En daar, lieve lezers, zit de denkfout. Inderdaad, als individu maak je het verschil niet. Maar als duizenden individuen maken we het verschil wel!

Als we met duizenden, miljoenen nog liever, individuen het vlees eten beperken, zijn er vanzelf minder koeien nodig. Minder stikstof uitstoot.
De boeren zijn daar in eerste instantie vast niet zo blij mee: minder koeien: minder inkomsten.
Maar ik denk dat we, als we minder vlees eten, daar wel meer voor willen betalen. Dat is een. En twee is; we zullen toch moeten eten, van niks kan een mens niet leven. Dus in plaats van koeien houden, peulvruchten verbouwen.
Het zou een omslag zijn voor de boeren, dat geef ik toe. Maar ze zullen wel moeten. Er is minder vraag naar vlees. Fijne bijkomstigheid: daar kunnen ze niemand de schuld van geven, dus dit keer geen brandend asbest op de snelwegen.

Wanneer we met duizenden, miljoenen nog liever, het vliegtuig niet langer gebruiken alsof het de bus naar Hogezand Sappemeer is, lossen we in eerste instantie de chaos op Schiphol op.
Schiphol is daar niks niet blij mee: ze verkopen ook minder vluchten. Minder vluchten: minder luchtverontreiniging.

Dat kunnen we als individu allemaal voor elkaar krijgen. Als we het met z’n allen doen.

Lees ook eens: gratis en voor niks? in je dromen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)