Ben jij een consuminderaar?

consuminderen

Kunnen we het even over consuminderen hebben?

Iedereen weet van mij dat ik het milieu en met name het behoud ervan hoog op mijn prioriteiten lijstje heb staan.
Mijn motto is: wij hebben de aarde niet geërfd, maar te leen van onze kinderen. Dan denk ik daarbij niet aan mijn eigen kinderen, (dat doe ik heus ook wel) maar in zijn algemeenheid aan alle generaties die na ons komen.

Ik hou van buiten zijn, ik kan in de natuur heerlijk en woordloos genieten, bijkomen en me opladen.
Een wereld waar dat niet kan, is voor mij een onleefbare wereld, dus het is niet heel moeilijk bewust en spaarzaam met grondstoffen om te gaan. Eigenlijk is het mijn dankjewel aan de natuur: jij geeft mij schoonheid en rust. Ik zorg voor je
Zo zou ik het willen. Hoewel ik echt mijn best doe, is consuminderen nog steeds niet iets vanzelfsprekends voor mij, het is soms ronduit lastig.

Ervaringen uit de praktijk

Er zijn dingen die gaan als vanzelf: ik gooi nauwelijks voedsel weg. Een kwestie van weten hoeveel je moet kopen, wat je overhoudt de volgende dag gebruiken of invriezen.
Wat ik ook geweldig goed kan is afval scheiden, echt ik haal het nietje nog uit het labeltje van het theezakje (nu drink ik bijna nooit thee, dus dat scheelt).

In hergebruik ben ik een kei. Menig apparaat koop ik tweedehands, waarmee ik voorkom dat het voortijdig wordt weggegooid en als ik het weg moet gooien, dan breng ik het naar het kringloopstation. Plastic tasjes gebruik ik al jaren niet tot nauwelijks, dus ook daar doe ik het goed.
Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat: een kwestie van ervaring opbouwen.

Energie consuminderen

Lampen doe ik op tijd uit en de wasmachine draait op eco-stand. Nu komen we in de gevarenzone: ik ben namelijk dol op mijn droger. Deze zomer ging hij stuk en heb ik de hele zomer, de was gewoon weer buiten opgehangen. Maar toen de herfst zijn intrede deed, heb ik hem laten maken en ja hoor… ik gebruik hem weer volop!  En ik geef toe: ik vind het heerlijk dat ik niks meer hoef op te hangen. Of de afwasmachine nu wel of niet milieuvriendelijk is dan met de hand afwassen, het maakt mij niet uit. Ik heb geen zin om op de hand af te wassen (terwijl het financieel natuurlijk ook best zal schelen, om er geen te hebben)

Met al die groenten uit mijn moestuin, lijk ik heel verantwoord bezig te zijn. Geen giffen, geen opslag, geen duur en vervuilend transport van spruiten en piepers. Maar ik heb wel twee vriezers (energiezuinig label natuurlijk), dus of ik nu echt zo consuminderend bezig ben, is even de vraag.

Op mijn dak staan zonnepanelen, dat is zeker te weten consuminderen, mijn energierekening daalt behoorlijk (over vijf jaar mag ik dat in mijn zak steken. De komende vijf jaar moet ik het geld gebruiken om ze terug te verdienen). En verder geloof ik in zonne-energie. Goed bezig, zou je zeggen.

Ik heb de neiging je in die waan te laten, maar ik zou een eerlijk stukje schrijven.
Het meest vervuilend zijn wij buitenshuis. Weet je hoe moeilijk het is de fiets te pakken in plaats van de auto? Nou in ons geval, heel moeilijk. Een duidelijk geval van de geest is willig, maar het vlees is zwak.

Zo zie je consuminderen: het is goed voor de aarde, het is goed voor je portemonnee. Maar het is niet eenvoudig en mij lukt het lang niet altijd.

Lees ook: Ontspullen

like Like
LikeHa Ha
3
10 antwoorden
 1. Rachel
  Rachel zegt:

  vind het knap van je!! ik ben er niet zo mee bezig en ik heb een auto nodig omdat ik mij anders niet kan verplaatsen ;)
  voedsel weg gooien doe ik dan weer niet en ondanks ik altijd teveel kook, gaat alles het vriezertje in of geef het aan mensen hier in de buurt die het niet zo breed hebben

  Beantwoorden
 2. Sherry
  Sherry zegt:

  Heel goed bezig. Ik ben zelf ook niet echt een veelbesteder. Ik doe alle lampen uit behalve als ik er zit, de kachel omlaag als ik naar buiten ga. Geen plastic zakken meer enzo.

  Beantwoorden
 3. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Je bent goed bezig, we gaan redelijk gelijk op zo te zien. Alleen ik heb geen droger in huis, geen moestuin (heb geen tuin namelijk) en geen zonnepanelen, maar dit is een huurhuis en daar ga ik niet uit eigen zak panelen op leggen.

  Beantwoorden
 4. corrina wassenaar
  corrina wassenaar zegt:

  Verspilling is voor mij ook een belangrijk iets om rekening mee te houden. Ik koop geen onnodig dingen en inderdaad inkopen eten niet voor 4 kopen als je maar samen bent enz
  Vroeger gooide ik makkelijk schoenen en kleding weg. Nu zet ik het op marktplaats of geef het aan de kleding inname

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)