Hoe denken we over geluk

spreekwoord

Een absoluut onwetenschappelijk spreekwoord onderzoek .

Gisteren had ik het over gedeeld geluk is dubbel geluk: tijd om eens balans op te maken hoe wij Nederlanders aankijken tegen het verschijnsel: geluk.

Hebben wij daar een beetje een band mee, gevoel bij? Ik dook diep in Google: zal ik je eens wat zeggen? Wij kunnen er niks mee, met geluk. Geluk is met de dommen of de goddelozen.  Alleen sukkels en mensen die niet weten hoe het hoort worden gelukkig, het is dat je het weet.
En geld maakt ook al niet gelukkig ( dat heeft het met armoe gemeen, schreef Carmiggelt)dus dat hoef je ook niet te proberen.

zuur spreekwoord

Je kan het geluk hebben dat je onder een gelukkig gesternte geboren bent, dan heb je dus altijd mazzel, dan zit alles mee. Toch heeft die uitspraak wat mij betreft ook iets zuurs. Mij lukt het niet, jou lukt het wel…Ja, jij bent  nu eenmaal onder een gelukkig gesternte geboren. Ikke niet…Een pracht van een zielige onderhond positie, vind je niet?

Er is een spreekwoord over geluk, wat ik niet zo goed begrijp: ongelukkig in het spel, gelukkig in de liefde. Eigenlijk alle spreekwoorden met geluk, zijn zeg maar – Hollands zuinigjes. Boterhammen dun besmeerd met margarine. En dit is toch eigenlijk wel een royaal gebaar: hindert niks dat jij het spelletje niet kan. Je slaagt vast wel in de liefde! Maar spelletjes horen toch helemaal niet thuis in die zunige, beknepen cultuur?? Waarom troost – en dan nog wel zulke mooie – voor het niet kunnen spelen van spelletjes? Snap jij hem? Ik zou eerder een spreekwoord verwachten als: ongelukkig in het spel? Moet je maar niet zo stom zijn om te spelen. Zoiets. Ik vind het niet erg als jullie iets verzinnen wat beter klinkt hoor.

Van alle spreekwoorden en gezegdes die ik kon vinden, is er maar die geluk met open armen ontvangt: Zonder geluk, vaart niemand wel.
En zo is het maar net

lees ook eens Cynthia Poen over rondingen

like Like
Like
1
10 antwoorden
 1. Amina
  Amina zegt:

  Hahahaha, inderdaad, geluk zit in hele kleine dingen. Een vers kopje thee, zoals een gezellige zanger ooit zong…En ongelukkig in het spel? Daar moet je tegen kunnen of inderdaad niet meer spelen. Ik verlies altijd met Monopoly, maar ik begin er toch ook altijd weer aan 😜

  Beantwoorden
 2. hippiemeisje
  hippiemeisje zegt:

  Ik heb dan steeds de reflex om te vragen? Wat is dat geluk of gelukkig zijn? Die twee worden vaak door elkaar gehaald en toch is er een verschil…
  Gelukkig zijn is niet meer dan kortstondige emotie, denk ik persoonlijk. Geluk heb je of krijg je. Ik heb geluk gehad dat ik dit huis kon kopen, zoiets…
  Voor een eerdere constante toestand van zijn, gebruik ik liever het woord ’tevreden’ of op zijn Vlaams gezegd ‘content’.

  Beantwoorden
  • Sarah
   Sarah zegt:

   Ja geluk is wel een apart iets eigenlijk. Het is voor iedereen ook anders denk ik. Maar voor mij telt ook wel zoals iemand hier al zei dat geluk in de kleine dingen zit.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)