Huis en tuin

Wat weet jij van soep?

soep
Felice
Geschreven door Felice

Soep, welk probleem in de wereld is niet opgelost met soep?
Grieperig ? kippensoep. Verliefd ?? tomatensoep Lang geschaatst? bruine bonen soep.
Last van nostalgie ? erwtensoep zoals oma die op tafel zette. ( waarschijnlijk gewoon uit een blik , maar dat doet er niet toe..) Op de Franse toer? uiensoep.
Vegans op visite? groentesoep. Geen zin om te koken? goulash soep.
Wil-je-me-het-huis-uit-hebben ? gebonden champignonsoep. ( ik ben me ervan bewust dat hier ruimte zou moeten zijn voor een individuele invulling, zet jouw wil-je-me-het-huis-uit-hebben-soep vooral hier onder in de comments.

soep

Wat hebben we toch met soep?

Mijn persoonlijke beslist niet wetenschappelijk bewezen theorie is dat we iets hebben met soep omdat het oer-voedsel is. Vergeet het Paleo en Poppi dieet, het echte oer voedsel is soep.
Waarom weet ik dat zo zeker, vraag je je af? Nou dat is simpel: ik ben huisvrouw. Ik sta in de keuken en kook. Mijn voor-moederen kookten ook, maar hadden geen keuken. Geen gasfornuis met pitten.
Maar een houtvuurtje met een grote pot er boven. Daar moesten ze alles in klaar maken, de aardappels, de groenten en het vlees. Ze knikkerde alles in die pot, en hoopten maar dat het gaar zou worden. Om aanbranden te voorkomen, goten ze er een flinke scheut water bij ( en wie weet wel een restje bier van gisteren). En wat krijg je als je alles in een pan mikt met een flinke sloot water ? Juist: soep.

soep

Dat we iets hebben met soep zien we ook in ons taal gebruik:

Alles loopt in de soep…nou dan is het goed mis hoor!
Net zo erg is het wanneer je ergens geen soep van kan maken. Dat snap je nu ook, want soep maak je eigenlijk helemaal niet…die ontstaat. Dus als je niet eens meer soep kan maken, wat heb je dan nog wel? Een soepzooitje…denk ik.

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie