fbpx
Huis en tuin

Over klompen

klomp
Felice
Geschreven door Felice

Deze week blogde ik over het werken in de tuin en dat ik dat op klompen doe.

Het verbaast mij echt dat mensen niet veel meer ze gebruiken, ook bij ons op de tuin niet. Ze zijn ooit getest en vergeleken met veiligheidsschoenen. Nou ze waren 500 keer veiliger. Niet kapot te krijgen, die dingen. En dat maakt ze ook super duurzaam: ik draag mijn paar nu al 8 jaar. Ze zijn warm in de winter, met een paar dikke sokken en koel in de zomer met blote voeten. Ze klepperen lekker op het paadje en als ik naar de kantine ga schop ik ze makkelijk uit en maak ik de vloer niet vies. Heerlijk schoeisel

Natuurlijk zijn er een hoop gezegden met betrekking tot de klomp en als je een beetje verstand hebt van klompen snap je die ook direct. Omdat jullie niet zo veel weten van mijn favoriete tuinschoeisel zal ik die gezegden even toe lichten

 1. Daar staan klompen  Betekent: tevergeefs wachten. Dat is begrijpelijk. Je draagt ze nu eenmaal niet binnen, je draag ze buiten. Dus als je ergens naar binnen gaat, doe je ze uit. Als iedereen dat doet staat daar een hele rij. En al die mensen zitten gezellig binnen, het kan wel even duren voor ze weer naar buiten komen!
 2. Dat heb ik nog nooit op een klomp horen spelen. Deze was voor mij ook nieuw, ik vond hem al zoekend. Het betekent zoveel als dat is raar. Dat klopt wel. Dit schoeisel heeft geen klankkast, het is natuurlijk geen instrument.
 3. Dat zal mijn klomp niet roesten ( is een variant op : dat zal me aan me reet roesten. Een nette variant.
 4. Een boer op klompen hoeft geen uitleg toch? Een boer, een echte boer!
 5. Het op de klompen aanvoelen. Nou kijk, deze houten gevallen zijn van alles maar geen soepel schoeisel. En je voelt er niet veel door. Dus als je het op je klompen kan aanvoelen, dan was het wel heeeel super duidelijk!
 6. nu breekt mijn klomp, ik heb je al gezegd: dingen zijn oer en oersterk. Als die breken, val je van verbazing achterover. Dan gebeurt er echt iets heel ongewoons. En dan tot slot een hele, hele mooie:
 7. wie zijn klomp breekt, schiet gemakkelijk uit zijn slof, als je wordt teleurgesteld, kun je gemakkelijk boos worden
Like

Over de auteur

Felice

Felice

9 reacties

 • Ik vind klompen heel leuk staan in een gang op tegels, zoals op jouw foto. En dat gekletter is ook heerlijk. Klompen brengen mij altijd weer terug naar een bitterzoete herinnering: het geluk dat ik voelde toen ik op de lagere school naar de kinderboerderij ging, klompen aan kreeg en dieren ging aaien en stallen ging uitmesten. Al die dieren, wat een lieverds. Toen ontdekte ik m’n liefde voor dieren. En het verdriet, omdat ik niet tegen het hooi kon. Accuut gevalletje hooikoorts. Als enige naar huis. Ja, ik vind het nog vreselijk als ik eraan terugdenk!

 • Geen houten klompen voor de blaren koningin, ging niet lukken. Nu zijn ze voor de sier en heb ik een paar kunststof waar ik wel op kan lopen. Blijft mooi schoeisel.

 • Het op mijn klompen aanvoelen is het enige gezegde dat ik kende. Met de klompen als bekende Hollandse schoenen verrast het me niet dat er nog veel meer gezegden zijn.

 • Ik draag geen speciale schoenen tijdens het tuinieren, al zou het soms wel handig zijn. Maar bij mijn wreef zit de klomp te strak.

Geef een reactie