Waarom zit die hond in de pot?

hond in de pot

Waarom zit die hond in de pot?

Het is een rare uitdrukking: de hond in de pot vinden. Het enige wat je wil zeggen is dat er niks meer te eten is.
Volgens zeggen is deze uitdrukking ontstaan in een tijd dat men de hond de pan gaf om uit te likken, als men klaar was met eten.
Dus als je de hond in de pot vond, was je trouwe viervoeter druk bezig de laatste restjes uit de pan te likken en was er voor jou niks meer over. Waarom men niet gewoon een bordje opzij zette voor degene die laat was, blijft voor mij een raadsel…

Dit is niet de enige rare uitdrukking met hond,er zijn er veel meer.

Zo praten we bijvoorbeeld consequent over hondenweer als het regent of anderszins onaangenaam weer is. Wat een klinkklare onzin. Geloof mij: die hond van mij wil altijd wel uit hoor. Weer of geen weer.

hond in de pot

Ook zijn we regelmatig zo ziek als een hond. Nou ik wou dat ik zo ziek als een hond kon zijn: die beesten gaan gewoon altijd door. Hooguit worden ze trager, of een tikkie sjagerijnig. Zo gezond als een hond, zou het moeten zijn. Klinkt ook direct veel beter.

En wat te denken van: wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok? Ik wil helemaal niet omgaan met mensen die een hond willen slaan! Dat vind ik naar en gemeen. Kunnen we deze veranderen in: wie een hond wil slaan, heeft mijn respect niet? Dat klopt ook gewoon. De uitdrukking betekent zoveel als: wie kritiek wil geven vindt altijd wel een reden. Nou ja, met dat soort mensen word je ook liever niet geconfronteerd, toch?

Niet alle spreekwoorden met hond zijn onzin trouwens, ik sluit af met een hele mooie:

Wie zich voor hond verhuurt, moet de botten kluiven.
Met andere woorden: als je je onderdanig opstelt, word je ook als zodanig behandelt.
Dat is een leuke , vind je niet? Mag je best even over nadenken…

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)