Over kapotjes, die niet kapot mogen en Engelse regenjassen…

condoom

In het nieuws wordt mijn aandacht getrokken door het volgende bericht: Politie China rolt bende op die ruim zes miljoen namaakcondooms maakte. Ach denk ik : ‘een condoom heet niet voor niks een  kapotje’

Ik heb altijd zonder nadenken aan genomen dat de volksnaam voor condooms kapotjes is, omdat deze manier van geboortebeperking, laten we zeggen, niet volkomen veilig is.
Amsterdamse humor, het noemen naar wat het niet mag zijn…
Maar is dat zo ?

De vraag stellen is haar beantwoorden: en het antwoord is NEE.

Even terug naar het condoom.

Het zal jullie verbazen, maar het condoom bestaat al eeuwen. Men zegt dat de Egyptenaren al linnen zakjes gebruikten ( hoeveel nut zullen die gehad hebben ) De Chinezen gebruikten, naar men zegt zijdepapier. Dat zal ook  weinig nut hebben gehad ben ik bang, maar komisch is het natuurlijk wel. Op het hoogtepunt van de daad, de penis inpakken als een cadeautje….Dat is toch ronduit grappig.

In Europa vree men er lustig en onbeschermd op los, totdat deze vrolijkheid haar tol begon te eisen: Geslachtziektes werden toch een niet te ontkennen plaag.
Men denkt dat het de Engelse legerarts kolonel Quondam was die in ongeveer 1645 voor het eerst ontdekte dat een darm van een schaap een goed voorbehoedmiddel was. De naam condoom zou een verbastering van zijn naam zijn. Andere bronnen verwijzen naar het Latijnse woord condus. Oftewel vergaarbak. Fijne duidelijke naam. Zeker isde herkomst van de naam condoom   het allemaal niet.

Maar waar blijft nu het kapotje?
Grappig genoeg is dat woord wel duidelijk te herleiden. Het is een verbastering van het Franse woord : capote Anglaise. Oftewel Engelse regenjas. In het Nederlands een kapotjas of soldatencape. In ieder geval altijd een jas met capuchon. Casanovo beschrijft hoe hij zich in een Frans bordeel, zo’n capote Anglaise liet aanmeten.

Rond 1912 doet de naam kapotje voor een condoom  in Nederland zijn intrede als benaming voor een condoom. Niet als grapje, maar als eufemisme. Een Engelse jas aantrekken, dat klinkt  in en in keurig toch?

lees ook eens: the way we were

like Like
Like
1
11 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Hahaahaha, oh wat Felice wat heerlijk blog! Interessant, vermakelijk en bovendien lekker geschreven. Dank je wel hiervoor want ik zit nu met een brede smile je blog nog eens door te nemen :-D!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)