Wereld snert dag

trots op

Wanneer je met vakantie gaat en eens een ander land bezoekt, dan zie je daar natuurlijk allemaal nieuwe dingen. En daardoor kijk je met een andere blik naar je eigen land. Dat is denk ik, wel een van de meest waardevolle dingen van reizen. Zo kreeg ik een lesje “trots op” zijn.

trots op de Paella

Manlief en ik wandelden gezellig door Valencia. Een heel oude en heel mooie stad, waar in de architectuur nog steeds Moorse kenmerken te zien zijn, als bewijs van het feit dat multiculti al heel oud is. We hadden koers gezet naar een groot plein, dat we, als we de toeristische beschrijvingen moesten geloven, de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Aangekomen op het plein, worden we tegengehouden door dranghekken. Wat was hier aan de hand? Het was Wereld Paella dag! En dat werd gevierd. We vielen met onze neus in de boter: er was net een wedstrijd: “wie maakte de beste Paella van de hele wereld” ( of zoiets, want erg best is mijn Spaans niet) aan de gang. Overal grote gasbranders, verhit uitziende mannen die in grote pannen roerden en een zeer serieus kijkende jury. Het publiek stond er rijen dik om heen en keek de ogen uit. Overal op het plein stonden grote borden met daarop steeds een ander Paella recept. Dat is nou nog eens trots op je eigen cultuur zijn, dacht ik.

trots op

Waarom zijn wij niet trots op onszelf?

Wat zou er mis zijn met een Wereld Snert dag?
Wat ze in Spanje kunnen, kunnen wij ook! Alle top koks verzamelen op de Dam in Amsterdam en allemaal erwtensoep maken. En wij gewone mensen erom heen, kijken hoe het moet!
Of helemaal geen top koks, maar gewoon stoere mannen die van koken houden en die bij hun grootmoeder het recept van erwtensoep zijn gaan halen.
Wat ook heel leuk kan worden is top koks tegen gewone koks in de Snert-Slag. Of de aloude: mannen tegen de vrouwen, wie snert het best? En dat wordt natuurlijk uitgebreid uitgezonden op tv. Voorbeschouwing, na beschouwingen, diepte-interviews.
En natuurlijk het uitroepen van de Snert-kok van het jaar.

Kijk dan laat je zien dat we trots op ons land zijn. Dan laat je zien dat je staat voor oer-Hollandse waarden!

Dus….ik roep ze op: al die grensbewakers, al die lieden die “onze” normen en waarden willen beschermen en koesteren. HUP aan de slag! Laat zien dat het je menis is. Bezorg me een SNERT-dag.

lees ook : We gaan nergens heen

like Like
11 antwoorden
 1. karin
  karin zegt:

  Het beste idee dat ik in tijden heb gehoord! Helemaal waar, we zeuren dat onze cultuur overspoeld wordt door andere culturen, maar ondertussen zijn wij zelf gewoon niet trots genoeg op onze cultuur. Als jij die snert-wedstrijd organiseert, kom ik meedoen!

  Beantwoorden
 2. Stefaan BlogVivant
  Stefaan BlogVivant zegt:

  Ja vinden cultuur in het buitenland altijd zijn chame hebben en zijn er soms ook wat jaloers op. Maar eenmaal terug verliezen we ons terug in onze oude zelve :)

  Beantwoorden
 3. Maaike | Travelbliss
  Maaike | Travelbliss zegt:

  Valencia is geweldig! Jullie vielen inderdaad met je neus in de boter met een overheerlijke paella dag…en laat die SNERT-dag maar komen. Ik ben dol op snert ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)