fbpx
Huis en tuin

Dingen die verdwijnen : mugjes, wespjes en ander vliegend ongedierte.

vliegend gespuis
Felice
Geschreven door Felice

Dingen die verdwijnen : mugjes, wespjes en ander vliegend gespuis.

Er bereiken ons regelmatig echt verontrustende berichten. Zaken waar ik mij, ondanks de luchtige toon die ik in het leven aansla, met regelmaat grote zorgen over maak.

Een van die dingen is het verdwijnen van insecten. Dat vind ik eigenlijk zorgwekkender dan het uitsterven van de witte neushoorn ( zolang neushoorns in het algemeen maar niet uitsterven )

Ik weet dat diep in hun hart mensen het wel prima vinden dat we wat minder van die vliegende beesten om ons hoofd hebben. Zo kan je veel zorgelozer buiten zitten, toch? Oke, het zal voor de natuur beter zijn, ze ruimen rotzooi op en bevruchten bloemen, maar ik drink mijn biertje in de tuin, toch het liefst insecten vrij…..Dat is toch de veelal heersende gedachte?

Twee jaar geleden stond ik met mijn tentje op een kleine boerderij camping, de wilde bloemen bloeiden weelderig in de haagjes om de kampeerplekken.  Ik zat in mijn stoeltje allerverrukkelijkst te niksen en merkte dat ik geboeid naar het schouwspel van in en uit zoemende beestjes zat te kijken.

Vliegend gespuis als tijdverdrijf…

Ongemerkt gleed ik terug in mijn kindertijd. Van die herinneringen waarvan je niet meer weet dat je ze hebt….Ik zag mezelf weer in het gras liggen, een beetje verveeld eindeloos de vlucht van bijtjes en ander vliegend gespuis volgend…
En ineens werd me duidelijk hoeveel natuur we al verloren zijn…

Het is helemaal niet vanzelfsprekend meer dat een tuin, een haag ,een heg wordt bevolkt door allerlei kleine gevleugelde beesten. Neem eens een kijkje in een tuincentrum. Wanneer je naar buiten loopt, waar de tuinplanten staan: hoeveel bijen , muggen, wespen en vlinders tel je??
Niet eentje! Terwijl het toch een waar Eldorado voor ze moet zijn. Met een overvloed aan heerlijke planten….

In mijn moestuin, liet ik dit jaar per ongeluk de pastinaak doorschieten. Voorbeeld van een fout die geen fout bleek te zijn. Mans ( of moet ik zeggen : vrouws) hoge gele bloemen.
Een Eldorado voor vliegend gespuis. Ik heb het fijn laten staan.

lees ook : over tuinieren en klein geluk

Like

Over de auteur

Felice

Felice

18 reacties

Geef een reactie