Dingen die verdwijnen : mugjes, wespjes en ander vliegend ongedierte.

vliegend gespuis

Dingen die verdwijnen : mugjes, wespjes en ander vliegend gespuis.

Er bereiken ons regelmatig echt verontrustende berichten. Zaken waar ik mij, ondanks de luchtige toon die ik in het leven aansla, met regelmaat grote zorgen over maak.

Een van die dingen is het verdwijnen van insecten. Dat vind ik eigenlijk zorgwekkender dan het uitsterven van de witte neushoorn ( zolang neushoorns in het algemeen maar niet uitsterven )

Ik weet dat diep in hun hart mensen het wel prima vinden dat we wat minder van die vliegende beesten om ons hoofd hebben. Zo kan je veel zorgelozer buiten zitten, toch? Oke, het zal voor de natuur beter zijn, ze ruimen rotzooi op en bevruchten bloemen, maar ik drink mijn biertje in de tuin, toch het liefst insecten vrij…..Dat is toch de veelal heersende gedachte?

Twee jaar geleden stond ik met mijn tentje op een kleine boerderij camping, de wilde bloemen bloeiden weelderig in de haagjes om de kampeerplekken.  Ik zat in mijn stoeltje allerverrukkelijkst te niksen en merkte dat ik geboeid naar het schouwspel van in en uit zoemende beestjes zat te kijken.

Vliegend gespuis als tijdverdrijf…

Ongemerkt gleed ik terug in mijn kindertijd. Van die herinneringen waarvan je niet meer weet dat je ze hebt….Ik zag mezelf weer in het gras liggen, een beetje verveeld eindeloos de vlucht van bijtjes en ander vliegend gespuis volgend…
En ineens werd me duidelijk hoeveel natuur we al verloren zijn…

Het is helemaal niet vanzelfsprekend meer dat een tuin, een haag ,een heg wordt bevolkt door allerlei kleine gevleugelde beesten. Neem eens een kijkje in een tuincentrum. Wanneer je naar buiten loopt, waar de tuinplanten staan: hoeveel bijen , muggen, wespen en vlinders tel je??
Niet eentje! Terwijl het toch een waar Eldorado voor ze moet zijn. Met een overvloed aan heerlijke planten….

In mijn moestuin, liet ik dit jaar per ongeluk de pastinaak doorschieten. Voorbeeld van een fout die geen fout bleek te zijn. Mans ( of moet ik zeggen : vrouws) hoge gele bloemen.
Een Eldorado voor vliegend gespuis. Ik heb het fijn laten staan.

lees ook : over tuinieren en klein geluk

like Like
18 antwoorden
 1. karin
  karin zegt:

  ik heb heel veel bloemen in mijn tuin, dus veel bijen en vlinders. Maar ik merk wel dat het elk jaar minder wordt. We moeten inderdaad zuinig zijn op onze insecten, alhoewel die rotmuggen mij gestolen kunnen worden. Die zal ik dan wel naar jou sturen :-)

  Beantwoorden
 2. Marith
  Marith zegt:

  Hier is men een paar jaar terug begonnen met sinus maaien.
  Wij zien sinds dit jaar echt resultaat …
  Prachtige wildbloemen komen weer tevoorschijn en de insecten komen/zijn massaal terug.

  Beantwoorden
 3. Deborah
  Deborah zegt:

  Mee eens. Hoewel ik de vliegen die mijn paard op dit moment teisteren wel vervloekt! Ontstoken ogen en een ge-schuur aan zijn staart van de irritatie. Zelf wordt ik ook niet echt blij van al die vliegen in mijn ogen, oren en mond. Ik zie liever een zwerm bijen, hommels en vlinders dan die smerige vliegen en muggen.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik word op het moment ’s ochtends erg belaagd door vliegen als ik naar huis loop van het hardlopen. En die steken me ook gemeen. Dus ik vind het lastig om niet blij te zijn als er minder van dat tuig komt. Maar inderdaad, ze hebben ergens natuurlijk wel een functie.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   o zeker hebben de bijen het zwaar. Al een paar jaar, dat is een serieus ecologisch probleem. Bijen brengen stuifmeel open en zorgen op die manier dat bloemene planten en fruit bevrucht worden. Je zou kunnen zeggen : zij zijn het begin van ons voedsel…

   Beantwoorden
 5. Stefaan BlogVivant
  Stefaan BlogVivant zegt:

  Wij laten hier ook van alles staat, heb zelf in het stuk achter de tuin een wilde bloemen weide gemaakt. het is een plek waar niemand komt dus het is een leuk zicht voor ons maar ook een paradijs voor insecten!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)