fbpx
Huis en tuin

Tuin ideeën: tips om te genieten van je tuin: vrouwenmantel

vrouwenmantel
Felice
Geschreven door Felice

Ik moet bekennen dat ik met vrouwenmantel ( alchemilla mollis, is haar echte naam) altijd een haat liefde verhouding heb gehad.

Wanneer we het hebben over goedkope tuin ideeën, is vrouwenmantel een absolute topper. Ze heeft namelijk de gewoonte zich snel te vermenigvuldigen en flink uit te dijen. Koop een plantje ( nou vooruit twee) en in het najaar heb je stekken in overvloed. Die kan je heerlijk kwijt in een border, of als randplant aan de zijkanten van je border. Met haar heldergroen blad en lange slanke stengels met piepkleine gele bloemetjes, is ze echt een sieraad in je tuin. Bovendien is ze een eersteklas bodembedekker, ze spaart je veel wieden uit. En als kers op de taart, een paar stengels staan prachtig in een boeket

fantastische plant, die vrouwenmantel?

Fantastische plant, dat vrouwenmantel zou je zeggen, wat is je probleem? NOU, mijn probleem is de opdringerigheid van deze plant. Ze bedekt niet alleen de boden tegen onkruid, ze bedekt de hele bodem! Ze groeit en woekert en neemt ruimte in. Dus alleen als je houdt van stevig ingrijpen, is alchemilla mollis de plant voor jou!

Hele leuke feitjes over alchemilla mollis.

De plant heet vrouwenmantel omdat het blad, wanneer je het van de steel afhaalt en omkeert, precies lijkt op zo’n mantel, die vrouwen in de Middeleeuwen om zich heen sloegen. Pluk maar eens een blad af, dan zie je het.

Populair  bij alchemisten.

Wanneer je ’s morgens vroeg, of na een regenbui eens goed naar deze plant kijkt dan zie je dat er druppels op de bladen blijven liggen. Alchemisten, die voor hun elixers vaak dauwdruppels nodig hadden, verzamelden die van de bladen van vrouwenmantel.

Niet giftig, maar geneeskrachtig.

Er zijn mensen die denken dat vrouwenmantel giftig is, dat is absoluut niet waar. De plant zou helpen tegen bijna alle vrouwenkwaaltjes… Menstruatie pijnen, witte vloed, bloedingen tijdens de bevalling, bloedingen er na, overgangsklachten. Zeggen ze he, ik heb het voor de zekerheid maar niet geprobeerd… IK heb haar in mijn tuin, ik geniet van haar en probeer haar in toom te houden

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

9 reacties

  • Ik kende deze plant niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ook geen tuin heb maar een klein balon

  • Hier geen planten in huis, want de katten vreten alles kapot en helaas beschikken we niet over een tuin of balkon.

  • Nooit geweten dat dit ook geneeskundige krachten heeft! Wij hebben hier een volledig betegelde tuin dus ik zou hier zelf niet voor kiezen.

  • zoals je zegt ideale plant als bodembedekker. We hadden die plant eerst in de voortuin maar daar werden al gauw allerlei andere planten overwoekerd, dus toen hebben we er in de achtertuin maar een plaats voor gevonden.

  • Eenplant die je veel ziet, ik vind ze altijd wel mooi, nooit geweten dat ze zoveel geneeskundige krachten hebben.

  • ik ken de hele plant niet en wij hebben niet zoveel planten in de tuin op de japanse esdoorns na dan. staat altijd gezellig, planten in de tuin

Geef een reactie